Акумулатори за смет

Студовете от последните дни се оказаха голямо изпитание за голяма част от акумулаторите на колите. Моят също падна жертва на суровите условия. След един-два опита да го съживя, реших, че е време за нов.

Случайно или не, точно около проблемите със стария акумулатор, попаднах в мрежата на много интересна кампания- „Сливи за смет или нов дефибрилатор за стар акумулатор!“ Човек, занимаващ се с обучения по  първа помощ и същевременно вносител на дефибрилатори е поел ангажимент ако събере около 200 стари акумулатора, с парите от тях  да осигури  дефибрилатор за нуждите на Физическия факултет на Софийския университет. Наличието му би помогнало да се спаси човек при получаване на сърдечен арест. В такава ситуация трябва да се действа много бързо. Линейка обикновено не би могла да дойде толкова бързо, а най-голям шанс за спасението на пострадалия би дала реакция в първите три минути. По тази причина в развитите страни често могат да се видят дефибрилатори на обществени  места  като училища, библиотеки, метростанции и т.н.

В България изглежда тази необходимост не е осъзната в такава степен и тази кампания изглежда като стъпка в правилната посока.

На мен поне идеята  ми се стори много смислена и по тази причина реших вместо да върна стария акумулатор при смяната за скромна отстъпка от цената, да се обадя на Александър(инициатора на кампанията) на предоставения от него телефон за контакт 0897 802 302 и да ударя едно рамо за инициативата.

Надявам се, че и други мои приятели, закъсали с акумулаторите си, биха се включили с удоволствие. Сигурен съм, че има и много хора, които държат без причина стари акумулатори по тераси, килери и мазета. Ето и за тях идея как биха могли едновременно да се отърват от тях и да направят добро!

Връзка към инициативата, публикувана във форума: Offroad Bulgaria http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=225794

Допълнителна информация за сърдечния арест: https://zdraveikrasota.bg/kakvo-e-sardechen-arest-i-5-simptomi-proyavyavashti-se-samo-pri-zhenite/

 

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *