Басейнови неволи

Лято е! Лежиш си блажено на шезлонга до басейна и си пиеш биричка. Решаваш да си вземеш още една, преодоляваш обзелия те мързел, ставаш и се запътваш към бара. За нещастие обаче се подхлъзваш на мократа настилка, падаш и си навяхваш ръката или крака. И така си прецакваш цялата почивка.

Може да се случи на всеки. Интересно е има ли виновен в тази ситуация? Застраховани ли сме при положение, че сме си закупили билет за вход и ползване на съоръженията? Дължи ли ни собственикът на въпросния басейн някакво обезщетение?

Наскоро на мой племенник се случи да пострада при ползването на пързалка във воден парк и се замислих за подобен тип казуси.

Знаем, че в страни, които минават за малко по-развити от нашата сигурността на клиентите е абсолютен приоритет. Навсякъде по такива места има огромни табелки, които ни казват накъде да гледаме, къде има опасност от подхлъзване, с какво да внимаваме и т.н.  Ако въпреки това се стигне до инцидент, обезщетенията са огромни.

У нас е малко по-различно.  Няма задължение собствениците на басейни, аквапаркове или други подобни атракциони да ни застраховат.  Дори в самите условия за ползване на басейни и пързалки (отразени понякога и в билетите) често пише, че ползваме съоръженията на собствена отговорност.

На ниво Европейски съюз въпросите за безопасността на басейните не са хармонизирани. Съществува стандарт на Европейски комитет за стандартизация EN 15288-1:2008, възприет и от Българския институт по стандартизация, но той на практика не е задължителен. Действащата Наредба, регламентираща сигурността на басейните урежда някои основни въпроси като спасители и  медицинска помощ, но сякаш остават неуредени доста детайли около безопасността, която ни се осигурява.

Споменатото до тук  не означава, че не сме защитени по никакъв начин. Ако се установи, че сме пострадали по вина на собствениците на съоръжението, със сигурност трябва да ни обезщетят.  Това е регламентирано в Закона за задълженията и договорите.  Друг е въпросът колко щедър ще бъде съдът.

Според закона „Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму“ и „За вредите, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират.“

Има и интересна съдебна практика. Ще спомена само два случая, на които попаднах в мрежата, но съм сигурен, че има и други:

– 5 годишно дете пада в басейна на хотел докато си играе около него. Едва е било спасено от удавяне. През този ден на басейна не е имало спасител. Родителите търсят обезщетение за неимуществени вреди както за детето, така и за себе си. Собствениците на хотела пък твърдят, че родителите е трябвало да се погрижат за детето и да не допускат то да влиза в басейна. Фактът, че е нямало спасител сериозно натежава и съдът присъжда обезщетение за преживените от детето страдания, макар и не в поискания размер(15 вместо 25 хил. лв). Приема обаче, че родителите не са страдали чак толкова от факта, че детето им за малко да се удави, но пълно щастие няма;

-Посетител стъпва на дъното на басейн върху необезопасена плочка със стърчащи ръбове  и получава порезна рана на крака. Инцидентът прекъсва почивката му и намалява работоспособността му. Налага се да си вземе болничен за 14 дни. Необходимо му е допълнително време за възстановяване. Собственикът не оспорва инцидента, но твърди, че вредите се дължат изцяло на противоправното поведение на ищеца,който не е спазил реда за ползване на съоръженията и се е намирал на забранено място – в непосредствена близост  до крайната точка на тръбата (улея на пързалката) , за което му е била направена забележка. Съдът установява, че направена забележка за това къде да стои посетителят или кога да излезе от басейна не го освобождава от задължението да проверява постоянно изправността на съоръженията. Показаните протоколи от проверки, извършени на по-ранен етап също не могат да оборят факта, че посетителят се е наранил на неизправна плочка и това не може да бъде оспорено. Съдът присъжда обезщетение  в размер на 2000 лева, което е повече от два пъти по-малко от претендираното, но все пак представлява някаква справедливост за пострадалия и за близо едномесечните му „ангажименти“ във връзка с нараняването.

Една друга скорошна случка придоби голяма популярност в медиите  – жена беше буквално прегазена от друг посетител във воден парк, поради факта, че е пуснат от служителите почти веднага след нея. Ставаше въпрос за много сериозни травми – счупени ребра и т.н. По нейните думи също така не й е оказана адекватна медицинска помощ. Тя беше призовала чрез Фейсбук приятелите си да не ходят във въпросния парк, което само по себе си би могло много да навреди на имиджа и приходите на парка. Не знам дали е предприела действия за съдебни дела, но на пръв поглед изглежда, че има добри шансове за получаване на справедливо обезщетение.

При всички положения не трябва да пренебрегваме и собствената си отговорност при ползване на съоръжения като басейни и пързалки, особено пък отговорността спрямо децата си, когато ги придружаваме. Не трябва обаче да забравяме, че тези, които ни предоставят услугите също имат сериозни отговорности. Важно е да не забравяме да търсим от тях и съответните контролни и съдебни органи тези отговорности. Добре е да направим трезва преценка за това чия е вината в дадена ситуация, ако не можем сами, да потърсим съответната правна консултация. Не трябва да се пренебрегва също така и доказателствения материал- да си искаме и пазим касовите бележки (за което вече сме писали), да осигурим свидетели, които да потвърдят, че точно там се е случил инцидент и т.н.

Най-добре е  все пак е да не ни се налага да се занимаваме и с такива неща по време на почивката! Да си го пожелаем!

 

 

 

 

Допълнителна информация:

Решението по делото с 5 годишното дете

Случката с пострадалата жена на водна пързалка

Решението по делото с порязания крак –http://www.rs-plovdiv.com/%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%B0/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%20%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE/2013/15324/%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Европейски стандарти за безопасност на басейните-http://www.news.cyprus-property-buyers.com/wp-content/uploads/2010/06/EN_15288-1.2008.pdf

 

5 коментара

 1. Данъчен said:

  допълнителна полезна информация от НАП- търсете си касова бележка, а не билет
  http://sofia.dir.bg/news.php?id=23539943

  август 5, 2016
  Reply
 2. Румян said:

  Здравейте по въпроса.
  Бях на басейн и тъкмо щях да скоча в него засилих се и канала около басейна в който влиза водата когато прелива басейна беше дървен и подут от водата и стърчеше като ръб ударих си кръка в него и влезнах в басейна, след това веднага излезнах и когато видях крака си имах срязване 4 см отидох в пирогов и 6 шева и искам да попитам когато искам обезщетиение какво да направя само знам че първо трябва да си извадя медицинско от човека който ме кърпи.

  юни 14, 2018
  Reply
 3. Катя said:

  Медицинско, касова бележка, най-добре и свидетели. Обърнете се първо към собственика на обекта. Ако откаже съдействие, най-добре говорете с адвокат.

  юни 23, 2018
  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *