Безопасно ли е да теглим пари по празниците?!

В разгара на дългите празници обикновено идва момент, в който излизаме „на червено“. Тогава се налага да прибегнем до скътаните за черни дни пари. Но обикновено банките са затворени и се налага да изтичаме до най-близкия банкомат. В почивните дни това не е особено безопасно, когато става въпрос за външни банкомати. Почивката за нас не означава почивка и за онези, които не ни мислят доброто. Според Комисията за защита на потребителите точно тогава е времето, в което най-често се поставят скимиращи устройства, позволяващи по-късно източването на дебитната или кредитна карта.

Имах възможност да ви разкажа преди време как моята карта беше скимирана навръх деня на независимостта, на централна улица във Велико Търново, а аз разбрах едва когато от нея изтеглиха пари в Ню Йорк. В преобладаващата част от случаите банката ще ни възстанови парите, но не можем да разчитаме само на това.

За предпочитане е в празничните дни да пазаруваме предимно с карта и от надеждни сайтове. Ако това не е възможно, следва да търсим банкомати, разположени вътре в големи търговски обекти или банкови клонове с ограничен достъп. Там охраната е засилена и трудно може банкоматът да е компрометиран.

Във всички случаи е задължително да внимаваме в какво устройство поставяме картата си. Ако ни се стори, че отворът е по-различен от това, което сме свикнали да виждаме, трябва да се усъмним. Един приятел съветва дори да подръпнем малко това, което виждаме, за да се убедим, че не е поставено допълнително.

В нито един момент не трябва да забравяме също така да закриваме с ръка  докато набираме пин кода при теглене или плащане.

И в предишната ни статия по темата споменахме колко удобно е известяването с смс за всяка транзакция. Може да ни струва минимална такса, но ползите във връзка с възможността да реагираме бързо са несравними.

Не трябва да си разваляме празничното настроение с прекалено голяма мнителност, но е по-добре да бъдем внимателни във времето, когато за измамниците и крадците е жътва.

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *