Внимавайте в мелодийката!

Наскоро ми звънна един приятел и в рамките на общите приказки преди започването на разговора по същество ми обърна внимание, че докато е изчаквал приемане на обаждането е слушал някакви песнички. Каза ми да имам предвид, че вероятно ме таксуват за мелодийките, които моите приятели слушат. На мен това не ми се стори логично, още повече, че много пъти аз самият съм слушал музика докато телефон дава свободно. Също така не помня да съм заявявал подобна платена услуга, а според чл. 62 от Закона за защита на потребителите се забранява предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна. При доставка на такава услуга потребителят не е длъжен да я заплати, а липсата на отговор от негова страна не може да се приема като съгласие.

За всеки случай реших да попитам в магазин на мобилния ми оператор. Оказа се, че действително ми вземат по 50 стотинки на месец за нещо, което по никакъв начин не ми трябва. Трябвало да изпратя кратко съобщение на някакъв номер за да отпадне тази услуга. Разбира се много се ядосах и веднага написах жалба до оператора си, за да разбера от колко време ме таксуват по този начин и дали не го правят и за другия номер, който ползвам. Настроих се за дълга и тежка борба, която да мине през жалби до Комисията за защита на потребителите, Комисията за регулиране на съобщенията, защо не и съда. Може да става въпрос за малко пари, но въпросът е принципен.

Отговорът на оператора силно ме изненада:

„Ползвате тази услуга и за двата номера от 1 година. Подписали сте такъв анекс при подновяването на договора си. Щом не искате тези услуги, спираме Ви ги. Щом пък Ви е неприятно, че сте ги имали, ще ви направим отстъпка в размера на 14-те лева, които сте платили, много Ви ценим като клиент.“ Нещо от сорта.

Направо ме обезоръжиха с този отговор, а така бях се настроил за разправия 🙂

Ясно е, че трябва повече да се внимава какво подписваме, но всички знаем как обикновено параметрите на този тип договори се уточняват по телефон или устно и разлистването на цялата бумащина си остава някаква формалност. Трябва все пак повече да внимаваме. Колко ли дребни суми си излизат от джобовете ни без изобщо да замелязваме, направо не ми се мисли.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *