Внимание! Измамници!

 

Измамите са стари колкото света. Трудно ще се намери сред нас човек, който да не е ставал жертва на дребни или не толкова дребни измами през живота си. Въпреки че схемите са общо взето едни и същи, все се намират нови, а дори и стари „балъци”, които да се хванат. С времето ставаме по-опитни, но измамниците също не стоят на едно място и освежават репертоара си.

Първият ми спомен от измамник беше като съвсем малко дете и признавам още ме е яд как едно малко по-голямо непознато дете ме излъга, че ще ми даде много по-хубава количка от тази, която аз му дадох. Не видях повече нито момчето нито количката. Може би е трудно за едно дете да разбере, че няма никаква логика някой да иска да направи толкова неравностойна размяна в твоя полза или поне, че трябва стоките да се разменят едновременно.

Това беше доста отдавна, в наши дни не се лъжа толкова лесно, но все пак се подлъгвам понякога  по сълзливата история на някой просяк, който обяснява, че всъщност не е просяк, но не му достигат два лева за влака, а след няколко дни го видиш да прави същото или молбата на някой, закъсал за гориво човек, който ме приканва ако нямам бензин, с който мога да му услужа, да му дам някой лев. Така олекнах веднъж с десетарка. Бяха пълна кола с хора на всякаква възраст, изглеждаха угрижени и дори ми взеха телефона, за да ми се обадят и да ми ги върнат. Още докато давах парите бях наясно, че нещо не е наред работата, но не успях да им откажа. Може би просто съм разчитал, на единия процент шанс наистина да съм помогнал. Добре де, явно просто толкова ми е акълът. Все пак в сходна ситуация успях да устоя на „изкушението”, когато веднъж бях спрян за помощ на извънградски път от кола с чужденци. Свършил им бензина, нямали пари. По този повод ми хвърлиха на таблото някакъв златен според тях пръстен и искаха да им дам колкото пари са ми на сърце. Още от малък съм чувал за измамите с фалшиво злато, за клетви в майчино мляко, които засилват доверието в продавача и за горчивото съжаление след това. Признавам, че се почувствах дори в опасност предвид факта, че бях сам, а те две коли хора, но успях да ги убедя, че нямам възможност да им помогна и се отървах. Спрях в близкото село и веднага се обадих в полицията. Дали е имало резултат не знам (струва ми се, че не би било лошо да има някаква обратна връзка при подаване на сигнал до 112), но съм убеден, че всеки от нас е длъжен да сигнализира при съмнение за подобна измама.

Преди няколко месеца ми се случи интересна случка, която ме убеди, че дори да вярваш, че знаеш всички схеми, пак може да се окажеш изненадан. Почти се сблъсквам с един човек на улицата и той започва да ме гледа втренчено сякаш сме стари познати. „Не ме позна, май, а?!”, „Ами, не!”, „Е, как, ти в Македония не си ли бил?!”, „Ами, бил съм!” „Къде си бил?”, „В Скопие!”, „Ами в Скопие, де, не ме ли помниш, Зоран от кафето”. Не помнех никакво кафе в хотела, в който имах някаква работа за малко, но човекът беше толкова убедителен, че дори успя да ме разпита и за другите хора, с които бях, да каже, че част от тях са ходили скоро при него и т.н. Предоставих му всякаква възможна информация и лампичката ми светна едва когато стана въпрос за пари. Закъсал човекът и едни пусти 18 български лева не му стигали да се прибере. Последната реплика беше придружена с псувня и насълзени очи, но не успя да ме трогне. Признавам обаче, че беше много добър или аз просто съм си голям балък. Този път признавам не ми хрумна да се обадя на полицията. Предполагам, че е доста трудно доказуемо какво прави в неговия случай. Дано не е успял с други, но като видях колко убедителен беше, дълбоко се съмнявам.

С напредъка на технологиите напредват и измамите с електронните форми на комуникация. През ден получаваме спам съобщения, които тържествено ни уведомяват, че сме спечелили милиони от някаква лотария или пък богаташ в изгнание иска да се докопа до милионите си, но няма как да го направи без точно нашата подкрепа, като разбира се след това ще делим. Често казано, не мога да си представя, че някой се хваща на такива елементарни номера, но пък щом ги има..Важно е все пак да се обясни на подрастващите или на по-възрастни ползватели на интернет за опасността от такива капани. Има все пак и по-изтънчени – получавате имейл от ваш познат, който е закъсал някъде в чужбина и има нужда от пари. В тези случаи или имейлът е хакнат или просто е подобен на този, който знаем. Веднъж ми се случи нещо подобно и бях склонен да повярвам, защото ставаше въпрос за позната, която наистина много пътува, друг е въпросът защо би писала точно на мен. За всеки случай се свързах с нея и се убедих, че става въпрос за измама.

Телефонните измами са класиката в жанра, почти няма човек, чийто близки, обикновено възрастни хора, да не са се сблъсквали с набезите на телефонни терористи- използват момента на изненада и шок, представят се за някой близък и естествено имат нужда от пари, защото са си счупили нещо или дори са убили някого. Все по-трудно хората се хващат на този номер (понаучиха го вече), но продължаваме да чуваме за такива случаи, което показва, че има нужда още да се говори. Съвсем отделен е въпросът защо възрастни хора, които трудно се грижат сами за себе си държат големи суми пари вкъщи. В повечето известни ми подобни случаи напоследък „жертвата” успява да се усети и да разобличи измамата, но обикновено не се стига до обаждане в полицията, защото не ни се занимава. Точно това ни бездействие по скромното ми мнение държи живи съществуващите групи за такива измами.

По тези стари и отработени схеми също се измислят нови разновидности. На баща ми наскоро му бяха звъннали уж от пожарната, че блокът гори и трябва да се евакуира и такива подобни небивалици. Аз самият станах свидетел на обаждане, в които съобщиха за спечелена награда от магазин за техника, но за получаване на наградата моята приятелка трябваше да звънне на посочен от обадилата се жена номер. Номерът вероятно е бил импулсен и всеки, който би повярвал, че е спечелил награда без да е участвал в томбола би съжалявал когато по-късно получи сметката си за телефон. Като пряк свидетел, реших, че не е добре да оставим нещата така и посъветвах приятелката ми да се обади на мобилния оператор, който би могъл да проследи обаждането от скрития номер и да подаде съответния сигнал в полицията при необходимост. Съжалявам само, че не записахме номера, на който трябваше да се звъни за наградата, защото вероятно чрез този, който си е поръчал импулсната услуга, схемата би могла да бъде разплетена по-лесно. От оператора приеха сигнала с готовност, но обратна връзка още не сме получили.

Измамниците разчитат на добре отработени стари схеми, които периодично само сменят формата си. Разчитат също така и на нашата самонадеяност и убеденост, че на нас точно не може да се случи, защото сме достатъчно умни. Животът обаче показва, че никой не е застрахован и винаги трябва да сме нащрек. Трябва да носим и своята отговорност за по-уязвимите групи хора около нас- деца, младежи, възрастни (особено такива, живеещи сами) и постоянно да им обясняваме да не се доверяват на непознати, а веднага да звъннат на някой от най-близките си за проверка. Много е важно да се създаде култура на незабавно сигнализиране на компетентните органи в ситуации, когато сме сигурни, че ни мамят, а не просто да тръшнем телефона. Измамите и измамниците никого няма да изчезнат, но с активната си нетърпимост към тях можем да ги сведем, до един приемлив минимум, което би ни дало възможност да живеем значително по-спокойно.

 

 

3 коментара

 1. Леля Дора said:

  Вчера пак казаха за някакъв човек, изгорял с десетки хиляди левове! Не разбирам как продължават да се хващат!

  април 7, 2016
  Reply
 2. д-р Димитров said:

  Онзи ден в Linkedin ме издири човек, който се представи за международен счетоводител и ми предложи да ме представи за наследник на човек с моята фамилия, който е оставил в наследство няколко милиона паунда. Единственото условие беше да делим на две. Може би ще ми стигнат и половината 🙂

  април 8, 2016
  Reply
 3. Робин said:

  Като прочета как някаква възрастна жена е дала на измамници 100 хил. лв., честно казано първото, което ми хрумва е, че измамата е с друг източник!

  декември 8, 2016
  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *