Гражданска отговорност или каско?!

 

Понякога се случва да пострадаме при инцидент и да съжаляваме, че нямаме направена застраховка, която да ни покрие щетите.

Възможно е обаче да изпаднем и в ситуация, в която можем да ползваме две застраховки, а накрая пак да останем недоволни.

Миналото лято на морето, докато кротко пиех кафе до паркираната си кола, изневиделица се появи неориентиран шофьор, идващ от обратната на позволеното посока. Докато се чудех какви ги върши човекът, той успя и да ми забърше задницата на колата и да помрачи за кратко иначе чудесното ми лятно настроение. Все пак се оказа разбран, извини ми се най-сърдечно и всеки започна да звъни на своя застраховател за инструкции какво да прави. Обадихме се на 112, за да регистрираме произшествието и попълнихме двустранния протокол, подготвен за подобни случаи.

Изправен бях пред дилемата дали да търся собствения си застраховател, за да заведа щетата по каското, което колата ми има или да отида при застрахователя на този, който ме удари, за уредим нещата чрез неговата застраховка „Гражданска отговорност“, която всички водачи трябва да имаме. Логиката, която реших да следвам е, че не би трябвало да има някаква разлика, тъй като щетата вероятно се оценява по някакви обективни критерии, а и в двата случая се очаква, че целта на застраховката е справедливото обезщетение на пострадалия, особено при положение, че той няма никаква вина. Някой ми спомена, че било по-добре да си ползвам каското, но на мен ми се стори нелогично. Още повече, че гражданската отговорност на автомобилистите е може би най-регулираната застраховка и не ми се струваше вероятно там да стават грешки в оценката.

Междувременно си направих и справка  приблизително колко  ще ми струва ремонта. Ориентировъчно ми обявиха, че ще ми излезе между 200 и 250 лв. при познати в малък български град. Не ми се мислеше колко би било в София, но пък нали нямаше да ги плащам аз.

Така или иначе отидох при застрахователя на виновния шофьор. Сравнително бързо ми заведоха щетата. Отне им само няколко дни да ми преведат и обезщетението по сметката.

Тук дойде и малко неприятната изненада. Получих обезщетение доста по-малко от очакваното- с около 100 лева. Още по-голяма беше изненадата ми поради факта, че наскоро бях завеждал щета по каско, която беше доста по-дребна от тази, но сумата на обезщетението беше сходна.

За себе си бях сигурен, че нещо не е наред и писах на застрахователя, за да го попитам да не би да е станала грешка. Отговориха ми експресно, че грешката е вярна, позовавайки се на много техническата Наредба 24 на Комисията за финансов надзор (КФН) за задължителното застраховане и за методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства.  Дадоха ми и някаква подробна разбивка кое колко струва според наредбата, а на мен цените за материали и за труд ми се видяха доста занижени(напр. тенекеджийските услуги бяха оценени на 16 лева).
Може би някога са били актуални, но към настоящия момент определено нещата не изглеждат така. Трудно мога да бъда убеден в противното при положение, че в тази ситуация нямам никаква вина, а накрая ще ми се наложи да доплащам.

Органът, който контролира застрахователите е Комисията за финансов надзор. Реших да я сезирам по случая, като направих преди това сериозно проучване в мрежата, от което останах с впечатлението, че в тази ситуация трудно мога да постигна нещо и ако не съм съгласен с обезщетението, ще трябва да ходя на съд. Сумата е прекалено дребна, за да се занимавам съдебно с въпроса, но все пак реших да сезирам Комисията, за да може да бъде извършена проверка. Трудно ми беше да се ориентирам в техническите детайли по наредбата и по тази причина нямаше как да съм сигурен дали е спазена. Стори ми се, че една проверка за това не би била излишна. От друга страна, ако всичко е спазено, но пострадалият остава неудовлетворен, значи все пак има нещо, което не е наред. Тъй като наредбата е на Комисията за финансов надзор, при получаване на повече сигнали по темата, тя би могла да реши да приеме нова тарифа, която по –добре отразява реалностите. На интернет страницата на КФН е обяснено в какви случаи и как се подават жалби. Процедурата е много улеснена и е достатъчно материалите да се изпратят по електронната поща. Описах накратко своя проблем, предоставих копие от кореспонденцията си със застрахователя и помолих да вземат отношение, включително при необходимост да бъде преразгледана наредбата. Почти веднага получих номерче и код за проследяване на жалбата, което също ми направи добро впечатление. В законоустановения срок получих и сканирано копие от изготвения до мен отговор. В общи линии той гласеше, че е направена проверка и не са открити нарушения а ако не съм доволен, да се обърна към съда, тъй като КФН няма правомощия да наложи санкции. Друга опция, която ми предложиха беше свързана с използване на помирителна комисия за извънсъдебно решаване на спорове към Комисията за защита на потребителите. Това по принцип е много добър способ в развитите страни, но към момента към използването му в България съм малко скептичен. Надявам се да бъда опроверган и скоро да се убедя, че не съм бил прав.

В отговора изобщо не беше споменато дали ще се мисли върху промяна на тарифата, но искрено се надявам, че този въпрос е минал през съзнанието на експертите, обработвали жалбата ми и, че в скоро време такава промяна ще излезе на дневен ред. По този начин ще стане възможно  пострадалите, които не разполагат с други механизми за обезщетение, да бъдат овъзмездени по най-справедлив начин. Това със сигурност зависи и от броя на жалбите по темата, които ще бъдат получени.

Междувременно, ако имате застраховка „Каско“, по-добре ползвайте нея, независимо дали инцидентът е станал по Ваша вина или не.

3 коментара

  1. […] Обезщетението в този случай се гарантира от Гаранционния фонд, но обикновено обезщетенията в този случай са по-малки, отколкото биха били ако водачът има валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Когато става въпрос за щети върху автомобила ни, споделяли сме и друг път, че най-благоприятният вариант за нас е когато имаме застраховка „Автокаско“. […]

    август 14, 2018
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *