Да бутаме заедно!

Затрупа ни първият по-сериозен сняг за тази година и навън стана красива бяла приказка.

Но пълно щастие няма, снегът носи и някои неудобства, като това да трябва да го чистим от автомобилите си. Още по-неприятно става, когато така ни е затрупал, че да не можем да излезем с колата.

В такава ситуация имаме нужда от един-двама, а понякога и повече, души, които буквално и преносно да ударят по едно рамо, за да стане работата.

Снощи така един познат се опитва да излезе с автомобила, но се оказва много трудно. Напред, назад, яко буксуване, хвърчане на сняг и кал, но напълно безрезултатно. Това се случва между няколко блока в най-големия софийски квартал. Акустиката е доста добра и вероятно отчаяните половинчасови маневри са смутили късната вечеря или гледането на Биг Брадър на десетки съседи. Допускам, че мнозина са надникнали, за да видят какво точно се случва. Никой от съседите обаче не излиза да помогне. Вероятно течащите в този момент номинации в реалити програмата и изключително задълбочените и смислени дебати около тях, са попречили на част от хората да се отделят от екрана, макар и за кратко.

След известно време случаен минувач се присъединява към закъсалия шофьор, но общите им усилия също не водят до положителен резултат. Обаждат се и на трети човек. След неговото идване и 15-20 минути допълнителни усилия, колата най-сетне е измъкната от снежния капан.

Ако в една такава ситуация участие вземат не двама или трима, а напр. 5 души, превозното средство би било избутано вероятно в рамките на не повече от пет минутки.

Като цяло смятам, че шофьорите сме солидарни и сме склонни да си помагаме, защото знаем, че неприятностите могат да се случат на всеки. Изглежда обаче понякога забравяме за тази солидарност или пък я поставяме под някакво условие- сега много бързам, студено ми е, ще си изцапам ръцете/дрехите и т.н. За мен е необяснимо как няма да излезеш да помогнеш на съседа си, който очевидно се мъчи пред  блока , а после би се надявал някой непознат да спре през нощта на извънградски път, за да помогне на теб.

Не е лошо да си припомняме периодично, че трябва да бъдем хора и да помагаме във всеки възможен момент, особено когато това ни струва съвсем минимални усилия. Утре ние ще сме тези, които имат нужда от чужда помощ.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *