Длъжен ли е работодателят да ни осигурява очила?

Темата „Здравословни и безопасни условия на труд “ е широко коментирана, но сякаш остава недостатъчно позната за нас  като граждани и не винаги сме наясно с какви права разполагаме и как да си ги търсим .

Работех първата си „официална“ (такава, в която си с договор) работа, когато случайно научих от позната, че има наредба, която задължава работодателя да поема разходите ти за очила, щом носиш такива и работиш на компютър. Реших да проверя и звъннах на някакъв телефон в Министерството на здравеопазването, където любезна дама ме ориентира коя точно е въпросната наредба. Беше много отдавна, но Наредбата е в сила и към днешна дата- Наредба № 7 от 15 август 2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи[1]. Там си пише как работодателят следва да осигурява работата с дисплеи, прегледи за работниците и т.н., но най-вече това, че когато се налага корекция на зрението, то е за негова сметка- чл. 9.

Зарадвах се и реших да звънна на главния счетоводител на нашето учреждение, за да я попитам как точно се случват нещата. Тя направо ме нахока и ми каза, че при нас такива неща няма. Реших все пак да съм по-настоятелен и да вдигна малко нивото. По тази причина си пуснах една старателно оформена молба до главния секретар, която  изведох през деловодството. Стори ми се важно и полезно да имам писмена следа, защото евентуален отказ все пак следва да се мотивира по някакъв начин, а Наредбата си е наредба. Приложих преглед от специалист и копие от разходооправдателните документи- всичко както си му е реда- и зачаках.

Дали защото главният секретар също беше с очила или просто защото моите аргументи са били необорими, съвсем скоро получих заветното „Да“ и направените разходи ми бяха възстановени. Доста мои колеги се възползваха след това от тази възможност, но така и въпросът не беше решен централно, поне докато бях там и възстановяване на средства се случваше само на такива, които научаваха покрай мен.

Същата беше ситуацията и в следващата ми работа. Въпросът не беше уреден по никакъв начин и молбата ми за възстановяване на средства доста ги изненада. Размотаваха ме мъничко, искаха становище от службата по трудова медицина, която уж ни преглежда и чак тогава се съгласиха.

След известно време с група колеги решихме да се обединим за извършване на полезна за всички колеги дейност по защита на общите ни права и интереси. Едно от нещата, които почти веднага ми хрумна, че може да бъде направено сравнително лесно беше точно това- да се предложи на ръководството да създаде правила и да отпусне средства за възстановяване на необходимите средства за корекции на зрението. Първоначално имаше известна съпротива, но накрая хората, от които идваше почти успяха да си припишат заслугата. Важен е така или иначе крайният резултат. През първата година бяха отпуснати по 200 лева на човек за над 100 души. Нито един от тях не дойде и едно кафе да почерпи. Това разбира се не е важно, но много лесно свикваме с хубавите неща, които ни се поднасят наготово и не е излишно понякога да се запитваме откъде точно идват. Практиката се запази и за следващите години, макар не за всяка и не точно в този размер, но все пак може да се каже, че поне там наредбите (поне тази) се спазват, дори да не е било по инициатива на работодателя.

В огромна част от фирмите и институциите в страната ни дори този сравнително лесен за изпълнение акт не се спазва и работодателите имат нужда от допълнително напомняне. Голяма част от държавните институции и големи частни корпорации също си позволяват да не спазват наредбата, какво да говорим за дребната фирма, която осигурява на минимална заплата. Държавата като работодател следва да се придържа към най-високите стандарти, а като упражняваща контрол трябва да е безпощадна по отношение мерките за запазване на здравето на своите граждани. Гражданите от своя страна следва да се опитваме да сме достатъчно запознати с правата си в това отношение (както и във всяко друго) и да не заравяме главите в пясъка, а да предприемаме необходимите действия- заедно или поотделно-когато се налага.

 

[1]http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135509298

16 коментара

 1. Васил Живков said:

  Благодарности за полезната информация. Интересно кой е органът, който трябва да следи за прилагането на наредбата.

  март 19, 2016
  Reply
 2. Иван said:

  Интересен въпрос. Логично е да я контролират тези, които са я издали. Вероятно Инспекцията по труда, здравните инспекции и т.н. но не съм сигурен как точно стоят нещата на практика, включително и какви санкции се полагат. Като разбера нещо повече, ще напиша.

  март 20, 2016
  Reply
 3. Анатоли said:

  Интересна е и другата част на чл. 9. Полезно е да се знае.
  1) Работодателят осигурява преглед на очите и оценка състоянието на зрението на лицата, работещи с видеодисплеи, от специалист по очни болести:
  1. преди започване на работа с видеодисплеи;
  2. един път на три години за лицата, ненавършили 40 години, и ежегодно за лицата, навършили 40 години;
  3. при оплаквания от смущения на зрението, които могат да се дължат на работа с видеодисплеи.

  март 20, 2016
  Reply
 4. Владислав Георгиев said:

  Разбира се, че е длъжен. Има си наредба за това. Две години се борихме с гадове чужденци и българи в IBM относно този проблем. Две! То не бяха гонения, то не бяха уволнения. И защо? Защото искахме да се спазва закона и да се спазват човешките ни права. Държавата нехаеше в лицета на Гл. инспекция по труда. Когато почнахме да съдим компанията, тогава разбраха, че работата е станала дебела и почнаха да искат споразумения. Когато ми предложиха да подпиша информация за рисковете на работното ми място аз вече бях се разболял и бях пипнал професианално заболяване. Тръгнах си от компанията и само да не им мътя водата ми дадоха 3 пъти месечната заплата в продължение на 4 месеца – само и само да не съм в компанията и да не мътя главите на младите колеги! Това е положението! Добра идея е за този сайт-блог!

  март 29, 2016
  Reply
  • Иван said:

   Изглежда имате интересен опит. Ако имате желание да го споделите тук, с готовност ще Ви дадем такава възможност. Такива неща, свързани със защита на собствените и груповите права и интереси, задължително трябва да се знаят от повече хора!

   март 30, 2016
   Reply
 5. Николай said:

  При нас благодарение на такива действия се стигна до някакво решение на въпроса и започнаха да ни дават пари за очила. След като се разтуриха синдикатите обаче, парите започнаха да намаляват с всяка изминала година.

  ноември 17, 2016
  Reply
 6. Jenny said:

  Много е трудно, но ще се пробвам с моя работодател. Трудно е,защото моите колеги сачо недоволстват помежду си,а когато се стигне до разговор с ръководството мълчат като партизани.

  септември 1, 2017
  Reply
  • ЧР said:

   Задължително пробвайте! А най-добре е да се пробвате така, че да има писмена следа(молба, докладна, нещо, което ще остане). Така много по-трудно могат да Ви откажат.

   септември 1, 2017
   Reply
 7. Валентин said:

  При мен аргументираната молба при първото и поднасяне срещна „аргументиран“отпор.Ако
  ми отпуснели пари на мен и другите щели да искат…работно облекло!!!!Последваха и заплахи за уволнения.Втората молба, понеже все пак не се отказах, приключи със заплаха, че ако ми се отпуснат пари за очила ще се простя с парите за гориво , тъй като ползвам личен автомобил от местоживеене до месторабота.Идея за трета стъпка имате ли?

  септември 17, 2018
  Reply
  • Нейчев said:

   Доста коварно 🙁 едното не би следвало да има общо с другото. Но това изглежда като поредния аргумент в полза на това, че е за предпочитане в такива ситуации да действаме заедно. Така работодателят ще отпусне и едното и другото. Ако първата молба е била в писмен вид, аз лично бих си пазил всички касови бележки и рецепти до напускането си. И при напускане бих го помолил най-учтиво да си ми ги плати.

   октомври 9, 2018
   Reply
  • Light said:

   Средствата за корекция на зрението, не са задължително очила в тяхната цялост. Може да бъдат „осребрени“ единствено диоптричните стъкла, за които 30-40 лв. са достатъчни. За всяка искана екстра към цайсите, е редно лицето да си доплаща. Никой не е длъжен да ви купува антирефлексното покритие, при съвременен дисплей с матов екран или позлатените рамки …
   В много организации парите се отчитат от служителите като ДМС /за по-младите да поясня: допълнително материално стимулиране/ и безотчетно се раздават, единствено срещу рецепти по 250- 350 лв., което е пладнешки грабеж от данъците ни, още повече предвид, че се ползват от това „ДМС“ хора, които нямат проблем със зрението или нямат промяна във визуса от предходната година (нали е само срещу рецепта, а лекарите са услужливи!).
   Наредбата е остаряла и е крайно време да се преразгледа и да се спре с безогледните, ежегодни харчове на работещите в бюджетната сфера. И да се промени разбирането, че ако съм на 2 ч. по тр.догл, и работя 1 ч. 30 мин. с видеодисплей, работодателят по презумпция ме „уврежда“ и трябва да ми осигурява преглед и „очила“ като на работещите по 7-8- часа.
   Другото, което хората не осъзнават е личната им отговорност и компетентност при работа с видодисплеи. Отговорете си сами, колко често правите гимнастика на очите, дали си настройвате мониторите спрямо промените в осветеността по отношение на контраст и яркост…
   Отделно от това Наредба 7 не засяга единствено „очилата“. Малко внимание се обръща на ергономията, устройството на работното място, личното поведение и отговорност /дори по отношение контрол върху вече споменатите яркост и контраст на дисплея, да не говорим за активността включваща упражнения за очите и тялото/, така че да се предотврати в максимално възможна степен негативното отражение върху състоянието и здравето на работещите като цяло. Разбира се, другите елементи не включват лично „ДМС“ и затова никой не обърна внимание, нито в статията, нито в коментарите.

   януари 3, 2019
   Reply
 8. клавиатурата said:

  Може ли някой да даде пояснение за следната ситуация: на работник, който е подал предизвестие за напускане, но е минал на очен преглед, задължително ли е да му се изплатят пари за очила?

  април 30, 2019
  Reply
  • Мишка said:

   Логично е, стига да отговаря на изискванията. Щом още работи там, би следвало да се ползва от равни права с останалите.

   май 15, 2019
   Reply
 9. Георги Матански said:

  Здравейте,
  може ли да ме ориентирате, тъй като не можах да намеря информация, има ли някакъв минимален/максимален размер на сумата, която работодателят отпуска.
  Ми ако ми каже – Решили сме на всеки, който има нужда, да отпуснем по 10 лв. А пък аз, да речем съм си купил очила с титаниеви рамки и прогресивни очила за 1600 лв.
  Благодаря

  май 31, 2019
  Reply
  • admin said:

   Общо взето и в статията е написано, че не е уреден добре въпросът. Би било редно да има някакъв минимум, но няма. Казусът, който представяте е интересен, може би съд трябва да се произнесе 🙂

   юни 5, 2019
   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *