Длъжен ли е работодателят да ни осигурява очила?

Темата „Здравословни и безопасни условия на труд “ е широко коментирана, но сякаш остава недостатъчно позната за нас  като граждани и не винаги сме наясно с какви права разполагаме и как да си ги търсим .

Работех първата си „официална“ (такава, в която си с договор) работа, когато случайно научих от позната, че има наредба, която задължава работодателя да поема разходите ти за очила, щом носиш такива и работиш на компютър. Реших да проверя и звъннах на някакъв телефон в Министерството на здравеопазването, където любезна дама ме ориентира коя точно е въпросната наредба. Беше много отдавна, но Наредбата е в сила и към днешна дата- Наредба № 7 от 15 август 2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи[1]. Там си пише как работодателят следва да осигурява работата с дисплеи, прегледи за работниците и т.н., но най-вече това, че когато се налага корекция на зрението, то е за негова сметка- чл. 9.

Зарадвах се и реших да звънна на главния счетоводител на нашето учреждение, за да я попитам как точно се случват нещата. Тя направо ме нахока и ми каза, че при нас такива неща няма. Реших все пак да съм по-настоятелен и да вдигна малко нивото. По тази причина си пуснах една старателно оформена молба до главния секретар, която  изведох през деловодството. Стори ми се важно и полезно да имам писмена следа, защото евентуален отказ все пак следва да се мотивира по някакъв начин, а Наредбата си е наредба. Приложих преглед от специалист и копие от разходооправдателните документи- всичко както си му е реда- и зачаках.

Дали защото главният секретар също беше с очила или просто защото моите аргументи са били необорими, съвсем скоро получих заветното „Да“ и направените разходи ми бяха възстановени. Доста мои колеги се възползваха след това от тази възможност, но така и въпросът не беше решен централно, поне докато бях там и възстановяване на средства се случваше само на такива, които научаваха покрай мен.

Същата беше ситуацията и в следващата ми работа. Въпросът не беше уреден по никакъв начин и молбата ми за възстановяване на средства доста ги изненада. Размотаваха ме мъничко, искаха становище от службата по трудова медицина, която уж ни преглежда и чак тогава се съгласиха.

След известно време с група колеги решихме да се обединим за извършване на полезна за всички колеги дейност по защита на общите ни права и интереси. Едно от нещата, които почти веднага ми хрумна, че може да бъде направено сравнително лесно беше точно това- да се предложи на ръководството да създаде правила и да отпусне средства за възстановяване на необходимите средства за корекции на зрението. Първоначално имаше известна съпротива, но накрая хората, от които идваше почти успяха да си припишат заслугата. Важен е така или иначе крайният резултат. През първата година бяха отпуснати по 200 лева на човек за над 100 души. Нито един от тях не дойде и едно кафе да почерпи. Това разбира се не е важно, но много лесно свикваме с хубавите неща, които ни се поднасят наготово и не е излишно понякога да се запитваме откъде точно идват. Практиката се запази и за следващите години, макар не за всяка и не точно в този размер, но все пак може да се каже, че поне там наредбите (поне тази) се спазват, дори да не е било по инициатива на работодателя.

В огромна част от фирмите и институциите в страната ни дори този сравнително лесен за изпълнение акт не се спазва и работодателите имат нужда от допълнително напомняне. Голяма част от държавните институции и големи частни корпорации също си позволяват да не спазват наредбата, какво да говорим за дребната фирма, която осигурява на минимална заплата. Държавата като работодател следва да се придържа към най-високите стандарти, а като упражняваща контрол трябва да е безпощадна по отношение мерките за запазване на здравето на своите граждани. Гражданите от своя страна следва да се опитваме да сме достатъчно запознати с правата си в това отношение (както и във всяко друго) и да не заравяме главите в пясъка, а да предприемаме необходимите действия- заедно или поотделно-когато се налага.

 

[1]http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135509298

18 коментара

 1. Васил Живков said:

  Благодарности за полезната информация. Интересно кой е органът, който трябва да следи за прилагането на наредбата.

  март 19, 2016
  Reply
 2. Иван said:

  Интересен въпрос. Логично е да я контролират тези, които са я издали. Вероятно Инспекцията по труда, здравните инспекции и т.н. но не съм сигурен как точно стоят нещата на практика, включително и какви санкции се полагат. Като разбера нещо повече, ще напиша.

  март 20, 2016
  Reply
 3. Анатоли said:

  Интересна е и другата част на чл. 9. Полезно е да се знае.
  1) Работодателят осигурява преглед на очите и оценка състоянието на зрението на лицата, работещи с видеодисплеи, от специалист по очни болести:
  1. преди започване на работа с видеодисплеи;
  2. един път на три години за лицата, ненавършили 40 години, и ежегодно за лицата, навършили 40 години;
  3. при оплаквания от смущения на зрението, които могат да се дължат на работа с видеодисплеи.

  март 20, 2016
  Reply
 4. Владислав Георгиев said:

  Разбира се, че е длъжен. Има си наредба за това. Две години се борихме с гадове чужденци и българи в IBM относно този проблем. Две! То не бяха гонения, то не бяха уволнения. И защо? Защото искахме да се спазва закона и да се спазват човешките ни права. Държавата нехаеше в лицета на Гл. инспекция по труда. Когато почнахме да съдим компанията, тогава разбраха, че работата е станала дебела и почнаха да искат споразумения. Когато ми предложиха да подпиша информация за рисковете на работното ми място аз вече бях се разболял и бях пипнал професианално заболяване. Тръгнах си от компанията и само да не им мътя водата ми дадоха 3 пъти месечната заплата в продължение на 4 месеца – само и само да не съм в компанията и да не мътя главите на младите колеги! Това е положението! Добра идея е за този сайт-блог!

  март 29, 2016
  Reply
  • Иван said:

   Изглежда имате интересен опит. Ако имате желание да го споделите тук, с готовност ще Ви дадем такава възможност. Такива неща, свързани със защита на собствените и груповите права и интереси, задължително трябва да се знаят от повече хора!

   март 30, 2016
   Reply
 5. Николай said:

  При нас благодарение на такива действия се стигна до някакво решение на въпроса и започнаха да ни дават пари за очила. След като се разтуриха синдикатите обаче, парите започнаха да намаляват с всяка изминала година.

  ноември 17, 2016
  Reply
 6. Jenny said:

  Много е трудно, но ще се пробвам с моя работодател. Трудно е,защото моите колеги сачо недоволстват помежду си,а когато се стигне до разговор с ръководството мълчат като партизани.

  септември 1, 2017
  Reply
  • ЧР said:

   Задължително пробвайте! А най-добре е да се пробвате така, че да има писмена следа(молба, докладна, нещо, което ще остане). Така много по-трудно могат да Ви откажат.

   септември 1, 2017
   Reply
 7. Валентин said:

  При мен аргументираната молба при първото и поднасяне срещна „аргументиран“отпор.Ако
  ми отпуснели пари на мен и другите щели да искат…работно облекло!!!!Последваха и заплахи за уволнения.Втората молба, понеже все пак не се отказах, приключи със заплаха, че ако ми се отпуснат пари за очила ще се простя с парите за гориво , тъй като ползвам личен автомобил от местоживеене до месторабота.Идея за трета стъпка имате ли?

  септември 17, 2018
  Reply
  • Нейчев said:

   Доста коварно 🙁 едното не би следвало да има общо с другото. Но това изглежда като поредния аргумент в полза на това, че е за предпочитане в такива ситуации да действаме заедно. Така работодателят ще отпусне и едното и другото. Ако първата молба е била в писмен вид, аз лично бих си пазил всички касови бележки и рецепти до напускането си. И при напускане бих го помолил най-учтиво да си ми ги плати.

   октомври 9, 2018
   Reply
  • Light said:

   Средствата за корекция на зрението, не са задължително очила в тяхната цялост. Може да бъдат „осребрени“ единствено диоптричните стъкла, за които 30-40 лв. са достатъчни. За всяка искана екстра към цайсите, е редно лицето да си доплаща. Никой не е длъжен да ви купува антирефлексното покритие, при съвременен дисплей с матов екран или позлатените рамки …
   В много организации парите се отчитат от служителите като ДМС /за по-младите да поясня: допълнително материално стимулиране/ и безотчетно се раздават, единствено срещу рецепти по 250- 350 лв., което е пладнешки грабеж от данъците ни, още повече предвид, че се ползват от това „ДМС“ хора, които нямат проблем със зрението или нямат промяна във визуса от предходната година (нали е само срещу рецепта, а лекарите са услужливи!).
   Наредбата е остаряла и е крайно време да се преразгледа и да се спре с безогледните, ежегодни харчове на работещите в бюджетната сфера. И да се промени разбирането, че ако съм на 2 ч. по тр.догл, и работя 1 ч. 30 мин. с видеодисплей, работодателят по презумпция ме „уврежда“ и трябва да ми осигурява преглед и „очила“ като на работещите по 7-8- часа.
   Другото, което хората не осъзнават е личната им отговорност и компетентност при работа с видодисплеи. Отговорете си сами, колко често правите гимнастика на очите, дали си настройвате мониторите спрямо промените в осветеността по отношение на контраст и яркост…
   Отделно от това Наредба 7 не засяга единствено „очилата“. Малко внимание се обръща на ергономията, устройството на работното място, личното поведение и отговорност /дори по отношение контрол върху вече споменатите яркост и контраст на дисплея, да не говорим за активността включваща упражнения за очите и тялото/, така че да се предотврати в максимално възможна степен негативното отражение върху състоянието и здравето на работещите като цяло. Разбира се, другите елементи не включват лично „ДМС“ и затова никой не обърна внимание, нито в статията, нито в коментарите.

   януари 3, 2019
   Reply
 8. клавиатурата said:

  Може ли някой да даде пояснение за следната ситуация: на работник, който е подал предизвестие за напускане, но е минал на очен преглед, задължително ли е да му се изплатят пари за очила?

  април 30, 2019
  Reply
  • Мишка said:

   Логично е, стига да отговаря на изискванията. Щом още работи там, би следвало да се ползва от равни права с останалите.

   май 15, 2019
   Reply
 9. Георги Матански said:

  Здравейте,
  може ли да ме ориентирате, тъй като не можах да намеря информация, има ли някакъв минимален/максимален размер на сумата, която работодателят отпуска.
  Ми ако ми каже – Решили сме на всеки, който има нужда, да отпуснем по 10 лв. А пък аз, да речем съм си купил очила с титаниеви рамки и прогресивни очила за 1600 лв.
  Благодаря

  май 31, 2019
  Reply
  • admin said:

   Общо взето и в статията е написано, че не е уреден добре въпросът. Би било редно да има някакъв минимум, но няма. Казусът, който представяте е интересен, може би съд трябва да се произнесе 🙂

   юни 5, 2019
   Reply
 10. Васил said:

  Здравейте ! Работя в държавно учреждение и за тази година имам отпуснати пари за очила . Подадох си молбата за напускане по взаимно съгласие от 01 септември . Сега искат да възстановя парите за очила за месеците от септември до декември .редно ли е това . Работя по трудов договор и не съм държавен служител .

  август 21, 2019
  Reply
  • admin said:

   Не съм чувал за връщане на пари за очила до момента. Разходите са направени за корекция на зрението, т.е. имали сте нужда от такава корекция, обосновали сте тази нужда със съответните документи, работодателят е признал разходите и Ви е възстановил сумата. При средствата за работно облекло има известна логика да се връщат пропорционално пари, тъй като се предоставят за година- съвсем друг е въпросът какво толкова можем да си купим с тези пари, че чак и да връщаме- но тук ситуацията не е такава. Освен ако парите не ви ги отпускат на някакво друго основание, различно от цитираните в статията разпоредби и не се водят точно такъв тип разход. Може би следва да попитате на какво основание работодателят Ви иска възстановяването на сумата.

   август 26, 2019
   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *