Документни неволи

Подмяната на лични документи при мен винаги е някаква драма. Особено що се касае до шофьорската ми книжка.

Проблемите ми се задълбочават от факта, че живея в един град, а постоянният ми адрес е в друг.

Преди десет години ме спряха полицаи за рутинна проверка и ми обърнаха внимание, че книжката ми изтича. За мой късмет тогава пътувах точно към постоянния си адрес, а си бях взел и ден отпуск, в който успях да си подам молбата за подновяване. Спомням си, че докато разказвах тази случка на приятели и роднини, голяма част от тях установиха, че техните книжки отдавна вече са изтекли и карат в нарушение. Тогава се зарекох да бъда много по-внимателен след 10 години и да си свърша работата навреме.

Но годините си минават неусетно, а срокът на документите не ти е единствената грижа. И съвсем случайно докато се шегувахме нещо с колегите, решихме да проверим но кого кога му изтича книжката. С ужас установих, че от близо три месеца съм карал без книжка и то в момент, когато изключително много имах нужда от автомобила си.

Абсурдно беше да зарежа всичките си ангажименти в момента. Трябваше да намеря начин да си свърша работата без да пропътувам 800 километра. Проучих обаче подробно ситуацията и установих, че няма вариант, при който да си подам заявлението в града, в който живея, а това трябва да стане по постоянен адрес.

Преминах на варианта с пълномощно. Изготвих такова на майка ми, светкавично си осигурих необходимото медицинско, декларации и всичко останало, което е необходимо и го изпратих по куриер. Заявих възможно най-бързата поръчка и сметнах, че бързо съм се справил с тази миникриза и ми остава само да се надявам жена ми да не започне да ражда през тези няколко дни, в които ще съм без кола. Пък и да се случи, предполагам всеки би разбрал, че ситуацията е извънредна.

Да, ама не! Тук се сблъсках челно с чл.17 от Закона за българските лични документи. В него пише, че документите се получават лично. По изключение може да ги получи пълномощник, но само когато са подадени лично. С други думи и хиляда пълномощни да направиш, трябва да намериш начин да отидеш на място поне в единия случай. Не е като да няма известна логика в това. Все пак става въпрос за документи. Но от друга страна, къде е така нареченото електронно правителство? Много интересно ми стана също как се справят с това неудобство българите, живеещи в чужбина и нямащи лесен достъп до дипломатическа мисия.

Така или иначе ми се наложи спешно да си потърся транспорт и за възможно най-кратко време да отскоча, за да си получа книжката. Едно от подобренията в последните години по отношение на документите за самоличност е възможността да проверим дали са готови. В по-ранни години съм имал случай да пътувам за получаване на документ за самоличност известно време след срока, който са ми обявили и той да не е готов. След като бях сигурен, че всичко е наред, метнах се на първия възможен вариант за споделено пътуване, рано сутринта се бях наредил на опашката в местния КАТ и за десетина минути успях да свърша работата.

Разходите по пътуването и престоя ми със сигурност надвишиха тези по подновяването на книжката, въпреки експресната поръчка.

Все още не мога да проумея как през 2018 г. не сме стигнали до възможност да си подновим личните документи и на място различно от постоянния ни адрес. Сигурен съм, че е възможно документите да се получат и на друго място. Вероятно ще струва малко повече, но лично аз, а вярвам и хиляди други работещи хора биха предпочели да дадат 5, 10 или колкото е необходимо лева допълнително, но да си спестят времето, разходите, отсъствието от работа и т.н.

Не ми се струва също така много трудно да се измисли някаква форма на напомняне на гражданите за изтичащи документи- есемеси, мейли и т.н. Понякога съвсем малки компании изпращат мейли или есемеси на клиентите си, за да напомнят за изтичащи договори, неплатени сметки или друго, не би следвало за възможностите на държавата това да е някакъв проблем. Не казвам, че не е и наше задължение да си следим сроковете, но е факт, че на страшно много хора се случва да не разберат кога са им изтекли документите. Едно малко улеснение в тази насока не би ни било излишно. Да не забравяме, че годината е 2018-та.

 

 

 

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *