За какво служи аварийната лента?

Може би въпросът за какво служат аварийните ленти на магистралата е глупав. Това и децата го знаят.  Но, особено при тежкия трафик през лятото, силно се засилва впечатлението ми, че имаме нужда да си припомним.

Използват се за спиране от закъсали по някаква причина автомобили, както и за движение на линейки, полицейски коли и пожарни, когато се наложи.

Някои от нас я използват за по-лесно изпреварване при участие в гонки или опити за изминаване на цялата магистрала за рекордно време. Едва ли е нужно да се обяснява колко е опасно това, предвид факта, че водачът на движещото се в дясната лента МПС изобщо не предвижда възможността нещо да преминава от дясната му страна. Други решават, че няма нужда да чакат на някоя километрична опашка, предизвикана от катастрофа или ремонт и ще минат за по-бързо по нея. Напук на останалите „идиоти“, които не са се сетили, че могат и те да направят същото. „Който е мишок, да си стои на опашката, аз бързам!“. В резултат на това се стига до пътнотранспортни произшествия, понякога и с фатален край.

Това лято станах свидетел на ситуация, при която заради точно такива тарикати, пожарната, пристигнала на мястото на катастрофа едва успя да стигне. Аварийната лента беше задръстена от коли, чиито водачи много добре бяха видели, че има някакъв проблем на пътя и най-вероятно има защо да се е получила километричната опашка, на която останалите са се наредили.

Ограниченията за движение и спиране в аварийната лента на магистралата не са самоцелни. Те са предвидени точно за да може да се реагира адекватно в аварийни ситуации. Законодателят е предвидил и санкции за нарушаване на правилата, които към настоящия момент достигат до 1000 лева и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 3 месеца. Наблюденията ми към април 2019 г. не показват това да помага. Вероятно са необходими повече камери по пътищата, но това упражнение не е безплатно, а ресурсът на държавата е ограничен. Ние като граждани също имаме своята роля и не би трябвало да игнорираме подобни опасни действия.

Понякога в такива ситуации съм виждал(признавам си, че съм го и правил), някой да запуши аварийната лента, за да не позволи на прииждащите желаещи да я задръстят. Това изглежда ефективен метод, но крие риск от сериозни конфликти, а и най-малкото това също не е съвсем по правилата. Виждал съм водачи, на които им става неудобно в такава ситуация и се прибират обратно в колоната, но честно казано са единици и ефектът от едно такова действие не е много сериозен.

По-разумен ми изглежда вариантът със сигнализиране на компетентните органи, стига да успеем да видим номера. Все по разпространено и удобно става сигнализирането чрез различни мобилно платформи като Гражданите, които дават възможност да снимаме нарушителя и да го накараме да се засрами, а от друга страна да понесе съответната санкция за деянието и да се замисли.

При всички положения не трябва да подминаваме подобни ситуации, защото следващия път, когато линейката, пожарната или полицейската кола трябва да стигне до местопроизшествие, в пострадалата кола може да сме ние или някой наш близък. Ако в настоящия момент проблемът ни изглежда не особено значим, тогава може би ще разсъждаваме по друг начин.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *