За нуждата от финансова грамотност

За да можем ефективно да отстояваме правата и интересите си в областта на личните си финанси е необходимо да сме финансово грамотни поне на базово ниво.  Независимо с какво се занимаваме и какви точно са професионалните и личните ни интереси, няма как да прескочим заниманията с финанси по един или друг начин и по тази причина е за предпочитане да се справяме добре, отколкото зле. Лошата финансова грамотност би могла да ни донесе повече негативи дори да сме изключително добри в нещо друго и да имаме възможност за отлични доходи. Не рядко сме били свидетели на нерадостната съдба на звезди от шоубизнеса(Памела Андерсън, Ем Си Хамър, Тони Брекстън и др. ) или спорта(Майк Тайсън, Бьорн Борг, Пол Гаскойн и много други), които правят милиони още докато са твърде млади и впоследствие неефективни решения ги довеждат понякога буквално до просешка тояга. Повечето от нас си казваме, че това не може да ни се случи и ако ни изпаднат от някъде толкова милиони, много добре знаем какво да правим – напр. ще ги сложим в банка и ще си живеем от лихвите, ще си накупим имоти и ще станем рентиери и т.н. Нещата не са чак толкова прости и практиката го показва. Освен това, чудесата не стават всеки ден и обикновено парите не ни изпадат от някъде, а натрупването им) е в резултат на дългогодишен труд и на множество решения, които сме взели, свързани с управлението на активите и пасивите си. Никой не е застрахован от грешки в тази област, дори и най-големите светила в икономиката (както се казва – големи плувци се давят, а опитни гъбари попадат на отровни гъби). В съвременния високотехнологичен свят не сме застраховани и от опасността да попаднем на образовани и квалифицирани измамници. Все пак основните познания в областта на икономиката и финансите биха ни помогнали поне да избягваме основни грешки, които се повтарят през годините, може би най-често срещана от които е свързана с това всички наши спестявания да бъдат инвестирани на едно единствено място. С други думи, както често споменават финансовите експерти – да сложим всички яйца в една кошница. Не е нужно да обясняваме какво се случва ако изтървем кошницата. Виждали сме нееднократно тази метафора, реализирана в практиката. Периодично, макар с известни модификации се появяват също така сходни по характер измамни схеми, които ни примамват с огромна възвръщаемост и ние смело се хвърляме в тях без да пресметнем какъв е рискът да загубим. След това не ни остава нищо друго, освен да потърсим кого да обвиним. А би било достатъчно просто да сме прочели някоя и друга книжка повече, за да знаем, че под слънцето няма нищо ново.

Независимо дали се занимаваме с бизнес, изкуство, спорт или сме обикновени работници, студенти, ученици, дали търсим къде да вложим свободните си средства или се нуждаем от външно финансиране, финансовата грамотност е нещо полезно и важно за всеки.  И най-важното, никога не е прекалено рано или късно да започнем да се ограмотяваме по темата. Докато даваме първите джобни на децата си можем  на достъпен език да им обясняваме важни принципи, а всички се учим докато сме живи, дай Боже да е по-дълго!

Ровейки се из мрежата за полезни източници по темата, попаднахме на интересен и вдъхновяващ разказ на Робърт Кийосаки[1], който разказва как основателят на  KFC се е разорил на 66 години, започнал е от нулата и постигнал най-големите си бизнес успехи след това. Със сигурност има и други подобни примери. Ще се опитаме да открием част от тях и да ги разкажем, но най-вече да публикуваме интересни материали, свързани с финансовата грамотност. На първо време ви предлагаме да разгледате някои интересни сайтове по темата, както и страхотна книга, която могат да си изтеглят англоговорящите, която с прости думи обяснява голяма част от сложно звучащите процеси във финансовата област.

 

 

Money and Banking  https://open.umn.edu/opentextbooks/BookDetail.aspx?bookId=29

Полезни сайтове-

http://www.financialiteracy.eu/?page=services&path=0.1.3.45&lang=BG

Финансова грамотност – как да я предадем на децата?

 

http://www.semeinifinansi.bg/

 

http://smartmoney.bg/15-uroka-za-parite-na-koito-da-nauchite-vashite-deca/

 

[1] http://www.novavizia.com/robert-kiyosaki-nikoga-ne-e-tvarde-kasno-da-investirash-vav-finansovo-obrazovanie/

One Comment

  1. Анатоли said:

    Наистина има много интересни неща в Интернет по тези въпроси. Трябва обаче и да има кой да чете 🙂

    май 19, 2016
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *