Изгубени в намаленията

Вече по-често пътуваме в чужбина и виждаме, че колкото по на запад отиваме, толкова по-голям е шансът да попаднем на истински и заслужаващи си намаления. Интернет пазаруването също ни дава големи възможности да пазаруваме изгодно. На родна земя изглежда търговците не са възприели едно към едно чуждите практики. Често така наречените намаления са символични, а понякога дори сме свидетели на повишаване на цени на стоки обратно на пазарната логика. И докато въпросът дали сме развита пазарна икономика е силно дискусионен, не трябва да забравяме, че нелоялните търговски практики са забранени  и като потребители имаме защита, осигурена ни от законодателството на ЕС и националното законодателство (най-вече Закона за защита на потребителите ).

Това, че пазаруваме на разпродажба не означава, че не ползваме в пълен размер потребителските си права. Можем да върнем дефектна стока, можем да се откажем от онлайн покупка в 14 дневен срок, можем да получим обратно пълната сума за върната стока, дори когато настоящата цена е друга.

 

Кога намаленията са фалшиви?

Но да се върнем на самите намаления. Понякога се чудим кога успяват да намалят дадени стоки, които до вчера не сме видели, че изобщо магазинът ги има в асортимента си. Как става така, че излиза например зимната колекция и стоките вече са намалени? Законът е категоричен (чл. 65, ал. 2) „Стара цена е цената, която търговецът е прилагал през период, не по-кратък от един месец преди датата на намалението на цените.“ Т. е.  практики от типа предварително повишаване на цената и после обявяване на грандиозно намаление са противозаконни и подлежат на санкциониране. Същото важи и за поставянето на етикет със задраскана стара цена и добавена нова, ако старата не е прилагана поне месец.

В конкретния случай правилото логично не важи за храни и други бързо развалящи се стоки. Но пък много от големите магазини за хранителни стоки имат богат репертоар от заблуждаващи практики и хитринки на дребно, някои от тях особено дразнещи. Колкото и да внимаваш, там може да се окаже, че не точно намалената стока си поставил в потребителската кошница, а някой неволно е разместил продуктите; че грамажът не е точно този, но то и на етикета не пишело точно това или пък че намалението вече било приключило, но са забравили етикета. Ако се загледаме по-задълбочено в ярките етикети, означаващи намаление, възможно е да установим, че то е толкова незначително, че единствената цел тук е да се заблудим.

 

Какви са санкциите?

При неспазването на изискванията на Закона по отношение на намаленията в търговските обекти, на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция, в размер от 500 до 3000 лв.(чл. 209).

 

Кой ги налага?

За да си получат нелоялните търговци заслуженото е необходимо да сезираме Комисията за защита на потребителите (КЗП). Можем да го направим онлайн или лично в някой от регионалните центрове на комисията.

Когато Комисията за защита на потребителите установи, че търговската практика е нелоялна, председателят на комисията издава заповед, с която я забранява.

В изпълнение на своите задължения КЗП също така се стреми периодично да информира потребителите и да предупреждава за възможни опасности. На сайта на комисията има и Регистър на нелоялни търговски практики , от който добре можем да се ориентираме какви практики са идентифицирани като нелоялни.

 

Собствената ни отговорност. 

Държавните институции са длъжни да ни информират и защитават, но това не намалява собствената ни отговорност. Необходимо е да бъдем изключително бдителни, особено при големи кампании с т.нар. намаления. Възможностите да се сравняват цени в момента са почти неограничени и са нужни минимални усилия (можем да направим бърза справка в мрежата как вървят цените по света и у нас). Лесно се установява и дали са спазени изискванията за етикетиране на такива стоки(задължително трябва да е посочена старата цена). Когато посещаваме често даден обект, можем да преценим също дали стоката е изложена от повече от месец или дали „намалението“ е безсрочно.

Имаме право да поискаме и допълнителна информация от продавача. При установена нелоялна практика можем да обърнем внимание на търговеца или директно да сезираме КЗП. Контролните органи не могат да са навсякъде, но ако гражданите не подминават подобни нарушения, за извършителите им ще настанат трудни дни.

В заключение можем само да си пожелаем приятно и изгодно пазаруване за предстоящите празници, с което да зарадваме както най-близките, така и самите себе си. Но нека в този приятен процес да не се превръщаме в овцете, за които много хора и без това ни смятат!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *