Какво не е наред с чинията?!

В един култов филм откачилият от редица несправедливости герой на Майкъл Дъглас беше попитал в заведение за бързо хранене „Какво не е наред със снимката?“

На снимката имаше огромен и апетитно изглеждащ хамбургер, докато на него му бяха дали нещо, приличащо на подметка.

В реалния живот също понякога се сблъскваме с подобни ситуации. Преди седмица братовчедка ми се оплака, че сервирали на децата й принцеси с кайма, върху които каймата била едва забележима. На направената забележка готвачката отговорила, че по абсолютно същия начин приготвя принцесите за собствените си деца и не вижда никакъв проблем. На нас преди дни ни сервираха салата, в която краставиците бяха нарязани поне преди три дни, а на всичкото отгоре имаше и бонус – някакво пластмасово парче с неизвестен за нас произход. Съпругата ми върна салатата и любезно отклони предложението да опитат да ни я направят отново. Никой не се трогна от това, а малко по-късно видяхме и други клиенти да връщат поръчка.

Ясно е, че е въпрос на избор какви заведения  да посещаваш, както и, че нормален човек не би повторил посещението си на подобни места. Но понякога и еднократно случайно посещение носи достатъчно рискове и неприятни изживявания, от които би следвало да ни пазят определени правила и контролни органи, следящи за спазването на минимални стандарти.

Заведенията за обществено хранене попадат под сериозни регулации от гледна точка на защита на потребителите, качество на храните, хигиена, трудово законодателство и каквото друго се сетим. Колко често биват проверявани е отделен въпрос, но ние като граждани също би следвало да осъществяваме контрол или поне да подпомагаме държавните органи.

Законът за храните урежда основната част от задълженията на тези, които предлагат храна в заведенията си, но също така не са изключени и от общия режим на другите закони като напр. Закона за защита на потребителите.

Важно е да се знае, че никой няма право да предлага храна в обекта си, ако този обект не е регистриран по Закона за храните. Санкциите започват от 1500 лева и нарастват при повторно нарушение. Всички обекти са включени в регистър на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и ако някой ни се стори съмнителен, можем да го проверим.  Регистърът за обществено хранене и търговия на дребно с храни можем да намерим на следните адреси – на официалната интернет страница на  БАБХ и на Портала за отворени данни.  При неспазване на хигиенните изисквания и добрите практики при приготвяне на храна, лицата могат да бъдат санкционирани със суми между 2 и 7 хиляди лева.

Забранена е заблуждаващата реклама и други нелоялни търговски практики. Трябва в менюто ясно да е посочено какво получаваме и колко следва да заплатим за него. Ако грамажа на ястието не отговаря на посочения в менюто или пък изобщо грамаж не е посочен, това също подлежи на санкция.

На кого да се оплачем?

В повечето от изброените случаи компетентния орган, към когото следва да се обърнем е БАБХ. Нейните служители са оправомощени да налагат санкции, а в определени случаи  да спират експлоатацията на обекти за производство и търговия с храни или на части от тях временно или завинаги при установяване нарушения на нормите и изискванията, определени с нормативен акт. БАБХ има и на страницата си удобна форма за подаване на сигнали, както и горещ телефон – 0700 122 99. На страницата си БАБХ все пак предупреждава, че цените на продуктите, както и качествените им характеристики, които са свързани с индивидуалните очаквания на потребителите, не са предмет на контрол от агенцията. Т.е. ние самите трябва да внимаваме като четем какво се предлага, защото могат да ни преметнат в съответствие с всички законови изисквания.

Не ми се е налагало до момента да сигнализирам агенцията и не мога да дам обратна връзка как действат.

Все пак ми се струва първоначалната реакция при недоволство от храната в заведение да бъде разговор със съответния управител или друго отговорно лице. В нормална ситуация това би трябвало да доведе до извинение от страна на обслужващата и вземане на бележка за в бъдеще. Случвало ми се е да ми носят като комплимент десерт заради леко забавяне на поръчка, което даже не ми е направило впечатление.  На други места човек рискува да го набият ако направи забележка. Това е въпрос на отношение от страна на собственика, но на този етап нещата не могат да бъдат оставени за отсяване от свободния пазар и борбата за клиенти. Спазването на елементарни минимални стандарти при приготвянето и сервирането на храната не би трябвало да е въпрос на избор, а на строг контрол от страна на държавата, а най-вече и на нас самите като потребители, тъй като заведенията за хранене вероятно са десетки хиляди. Демонстративното несъобразяване със законите и добри практики не трябва да се подминава, защото по този начин го поощряваме.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *