Какво празнуваме на деня на Европа?

Освен че бележи края на най-страшната война през 1945 г., датата 9 май е известна и като деня, в който през 1950 г. е произнесена прочутата „Декларация на Шуман“, считана днес за първата голяма крачка в европейската интеграция. По тази причина Европейският съюз е обявил тази дата за свой официален празник.

Вече 10 години България също е част от този съюз. В тази статия ще разгледаме част от основните предимства на това българите да сме по съвместителство и граждани на ЕС. С някои от тях вече дотолкова свикнахме, че сме забравили, че не са даденост, а се дължат именно на членство ни в Съюза.

Свободното  движение в рамките на Съюза

Благодарение на тази фундаментална свобода, залегнала в Договорите, свободно можем да се придвижваме в рамките на Европейския съюз, без да са ни необходими визи за някои страни, както беше по-рано.

Имаме право да работим във всички останали държави-членки на ЕС без да ни е необходимо разрешително. При извършването на трудова дейност е забранено да бъдем дискриминирани спрямо граждани от други страни.

Имаме право да гласуваме на избори в страната от ЕС, в която живеем и дори да бъдем избирани на определени публични длъжности, макар да не сме граждани на съответната страна.

Права на пътниците

Възползвайки се от правото на свободно движение, все по-често пътуваме до различни страни. Това неизбежно води до ситуации на закъснения, отмяна на пътувания, загубен или повреден багаж и т.н. Благодарение на регулациите в тази сфера, в голям брой такива случаи, превозвачът ни дължи обезщетение. Разказвали сме вече такива истории[1], понякога развръзката идва почти веднага, друг път е нужно повечко търпение, дори съд, но обезщетението си заслужава – може да достигне до 600 евро напр. за закъснял полет.

Онлайн пазаруване

Технологиите се развиват и онлайн пазаруването набира все по-голяма скорост. ЕС се грижи за нас и в тази сфера. Имаме право да анулираме онлайн покупка в срок от 14 дни – „период за размисъл“, който започва да тече от деня на получаване на  поръчаните продукти. Продавачът от своя страна следва да ни върне парите в 30-дневен срок.

                Разпоредби в областта на защитата на потребителите гласят, че договорни условия, които са неравноправни съгласно правото на ЕС, нямат законова или задължаваща сила за потребителите. Това дава възможност на милиони граждани да се защитят от некоректни практики от страна на големи компании. Пример за такава практика може да бъде едностранното повишаване на лихвите от страна на някои банки. Писали сме за такива случаи и за начините да се защитим.

Гарантиране на банкови депозити

ЕС регулира защитата на вложителите в банките. Благодарение на правилата в тази област,  всички вложители, независимо дали са физически лица или дружества, имат защитени депозити на стойност до 100 000 € на банка. Това за повечето от нас означава, че са гарантирани всичките ни спестявания. Ако въпреки тази гаранция нямаме достатъчно доверие в банковата ни система или местната гаранционна схема, имаме свободен достъп до  услугите на банки от други държави членки (директно или чрез клоновете им тук), като по този начин можем да разчитаме на техните гаранционни схеми.[2]

Роуминг

Наскоро медиите широко разпространиха новината, която всички отдавна чакаме – от 15 юни отпада роумингът в ЕС. Да не забравяме, че и към момента той е значително по-евтин отколкото при разговори от трети страни.

Освен правила, съществуват и добре развити механизми, които помагат на гражданите да се възползват от тези права, благодарение на Европейската комисия, местните и европейските съдилища.

ЕС се стреми да спести на гражданите си дългите и тежки съдебни процедури. По тази причина е създадена мрежа от Европейски потребителски центрове http://ec.europa.eu/consumers/solving_consumer_disputes/non-judicial_redress/ecc-net/index_en.htm.

Стимулира се онлайн решаването на презгранични спорове, което спестява време и средства.

Добър пример е този сайт.

Това са само малка част от ползите ни като граждани и потребители на ЕС. Не е толкова трудно да се сетим и за други или да открием такива, когато се разровим. Можем дори ние самите да създаваме прецеденти като се обърнем към съда по въпрос, обхванат пряко или косвено от европейското законодателство. Достатъчно е само да си спомним за посредствения футболист Жан-Марк Босман, който поведе  битка с управляващите европейския и световния футбол и преобърна правилата за трансферите в спорта, за да сме сигурни, че всичко е възможно[3].

Важно е да не забравяме, че достиженията на ЕС са постигнати от някой преди нас. От нас се очаква да ги отстояваме и развиваме. Има накъде. Честит празник!

[1] http://grazhdanski-nevoli.com/%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8/

[2] За повече информация

http://www.consilium.europa.eu/bg/policies/banking-union/single-rulebook/deposit-guarantee-schemes/

[3] http://www.blitz.bg/sport/blits-arkhiv/20-godini-ot-edna-revolyutsiya_301831.html

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *