Как да ни помогне общината?

С напредването на високите технологии се увеличават и възможностите за ефективно обслужване на гражданите от страна на администрацията. Централните и местните органи все по-често се възползват от тези достижения на прогреса и създават улеснени условия за контакт на гражданите с тях. В някои от случаите би ни отнело 2-3 минути да попълним стандартна жалба или сигнал. Не е необходимо да си губим времето по опашки, да изписваме тонове мастило и да хабим значителен брой нервни клетки, които, както знаем, не се възстановяват. Администрацията става все по отворена и прозрачна и вече не е толкова трудно да разберем кой за какво отговаря и да му открием телефона или най-малкото имейла. Начините за оказване на граждански натиск са все повече и просто трябва на човек да му се занимава.
В повечето случаи изглежда, че проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието си са от компетентността на съответната община – лоша пътна инфраструктура, чистота, осветление, сигурност и т.н. В колкото по-малко населено място живеем, толкова по-лесен би бил контакта със съответните отговорни фактори (най-често кметовете) – по всяка вероятност ще са ни роднини, съседи, познати или най-малкото можем да ги срещнем на улицата и да си поговорим с тях по проблем, зависещ от местната власт. В големите населени места е по-трудно, не може да се очаква кметът да обърне внимание на всеки един от гражданите и тук се засилва ролята на администрацията, както и на модерните средства за комуникация с оглед спестяване на време и ресурси.
Ще разкажа накратко за опита си, свързан със подаване на сигнали до общинските служби, който понякога е успешен, понякога не чак толкова. Първият сигнал, който подадох до общината беше свързан със съвсем банален въпрос – една дупка на улицата в квартала, покрай която много често ми се налагаше да минавам, а понякога беше невъзможно да бъде заобиколена. Особено трудно ставаше когато завали. Тогава дупката беше по-трудно забележима и не една и две коли са ставали жертва на нейната дълбочина. В една неделна вечер реших, че е крайно време да се предприеме нещо по въпроса и реших да се разровя в сайта на общината. Открих дирекция, за която можеше да се предположи, че отговаря за тези неща. Нямаше телефони за контакт но имаше имейла на директора. Реших да му изпратя съобщение, в което накратко да обясня проблема. Отне ми не повече от 10 минути. Помислих си, че това може и да не е достатъчно, затова потърсих също и страницата на районната администрация. Там намерих някакъв общ имейл за сигнали и изпратих почти същото съобщение и до него. Предположих, че по-вероятно е районната администрация да ми свърши работа, отколкото голямата община, където се движат стотици въпроси, но така или иначе увеличих шанса за получаване на някакъв резултат.
За изключително приятна моя изненада на следващата сутрин видях отговор, от който разбрах, че жалбата ми е препратена до правилното място (явно аз нещо се бях пообъркал) от директора на дирекцията, до когото бях адресирал сигнала си с копие до мен и с молба да се провери проблема и да се вземат съответните мерки. Още по-приятна стана изненадата ми, когато дупката беше изчезнала след 3 дни. Не можех да повярвам. Допускам, че може да е някакво невероятно съвпадение, но пък толкова време да стои тази дупка и да е дошло времето за запълването й точно в момента, в който аз съм се обадил, звучи още по невероятно. Толкова горд се чувствах от себе си, че дори се похвалих на съседите в махалата. Това май беше малко прибързано, защото започнаха да свеждат до знанието ми и други проблеми, но ми се струва, че част от тях също се вдъхновиха да подават сигнали.
Пропуснах да спомена, че от районната администрация така и не получих обратна връзка. Струва ми се задължително най-малкото да се изпрати отговор, че сигналът ми е получен и регистриран. Но да се върна на случая с дупката. Оказа се доста по-коварна отколкото изглеждаше и след месец-два отново зейна. Съседите започнаха да ме гледат с лек укор и очакване (защо ли ми трябваше да се хваля), а на мен ми беше малко неудобно отново да притеснявам хората, които толкова бързо реагираха първия път. Мина известно време и все пак се престраших. Изпратих ново съобщение, благодарих за предишния път, но призовах да се помисли за някакво по-трайно решение както за тази, така и за другите улици в квартала. Отново получих знак, че съобщението ми е видяно и ще се направи нещо. Този път не се случи толкова бързо, но след 2-3 месеца целият участък беше преасфалтиран и нещата вече изглеждаха съвсем различно. Почти всеки ден минавам по тази улица и чувствам известно удовлетворение, макар да не е 100 процента сигурно, че се дължи на мен. Надявам се, че поне мъничко съм допринесъл, все пак.
Както вече споменах, понесе ми се славата на човек, който може да се оправя с такива въпроси и съседите се обърнаха към мен по повод разбития тротоар на съседната улица в резултат на постоянно паркиращите камиони, които зареждат един магазин за хранителни стоки. Реших, че мога да се заема и с този въпрос. Стори ми се коректно първо да се обърна към магазина. Изпратих им електронно съобщение, в което ги помолих да си оправят щетите. Не получих никакъв отговор и реших да се оплача в общината. Незнайно защо след предишния опит реших да тръгна от районния инспектор. Намирането му обаче се оказа на практика невъзможно.. Разбирам, че на инспектора не му е работата да си е постоянно зад бюрото, а трябва да е предимно по проверки, но пък изобщо да не може да бъде открит също не е нормално. Защо са оставени в такъв случай данни за контакт? Реших тогава да се обърна към столичния инспекторат. Любезна дама ми вдигна телефона, записа имената и номера ми и обеща да ми върне обаждане щом има някакъв резултат. Това така и не се случи, а аз се замислих дали не трябваше да поискам, макар и по телефон, някакъв входящ номер, благодарение на който да мога да проследя сигнала си. След като мина известно време реших да пробвам с други средства. Един приятел тъкмо ми беше разказал, че Столична община има портал за онлайн сигнали и заявления http://call.sofia.bg/bg/Signal/Create и реших, че моментът е подходящ да го изпробвам. След време проверих сигнала и видях, че съм получил отговор, който общо взето гласеше, че са проверили сигнала, той е правилен и ще бъде предложено ремонтът на нашия тротоар да бъде включен в инвестиционната програма на общината. Тротоарът не е ремонтиран към днешна дата. В същото време се правят някакви други ремонти в околностите. Не знам дали отговорът не е бил стандартен и не представлява просто бавене на топката, времето ще покаже. Знам за много успешни случки при сигнали по този начин, но моята засега не е сред тях. Остава ми да се надявам, че и на този тротоар ще му дойде времето. Начинът ми се струва правилен, но засега оставам с впечатлението, че по-лесно е да си свършиш работата ако откриеш кой е отговорния човек, отколкото по общия ред.
При всички положения наблюденията ми показват, че има напредък във взаимоотношенията администрация-граждани и е нужно да сме по-активни. Почти цялата ни необходима информация за справяне с даден проблем е налична в интернет пространството. Понякога, за да свършим нещо полезно или да накараме този, от когото зависи, да го свърши са нужни съвсем минимални усилия. Когато успеем, резултатите си заслужават.

Полезни сайтове за сигнали към общини:
http://call.sofia.bg/bg/Signal/Create
http://www.burgas.bg/bg/info/index/596
http://www.varna.bg/bg/articles/3682/signali.html
http://www.plovdiv.bg/fmenu/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8/

7 коментара

 1. Христиана said:

  Аз също съм подавала сигнали за дупки по улиците в квартала, в който живеех. Дупката беше направо кратер – дълбока и невъзможна за заобикаляне, дори и с голяма кола. Подадох сигнал в общината и получих отговор сравнително бързо. Общината ми благодари за сигнала и ме уведоми, че улицата е включена в плана за кърпене на пътищата (или нещо подобно). След окло 4 месеца я запълниха. Може би е редно да уточня, че подадох сигнала през ноември, а беше запълнена през април.

  април 11, 2016
  Reply
  • Стефан said:

   Нормално. Ремонтите ги правят обикновено през пролетта и лятото. През декември не би имало смисъл. Сравнително бързо са реагирали.

   април 12, 2016
   Reply
  • Любопитен said:

   А Вие кой канал използвахте за подаване на сигнал?

   април 12, 2016
   Reply
   • Имаш няколко възможности:
    1. Изпращаш писмо по електорнен път до дирекция „Транспортна инфраструктура“ на Столична община. Мейлите можеш да намериш на адрес:
    http://www.sofia.bg/tu1.asp?dir=69
    2. Обръщаш се към Контактния център на Столична община на адрес: http://call.sofia.bg/
    3. Подаваш официална жалба на хартия до Столична обюина.
    Аз използвах вариант #1.

    април 21, 2016
    Reply
 2. […] От  скоро живея в Люлин и опознавам района. Попаднах на една  градинка зад Кооперативния пазар, в която се събират много хора. Играят се карти, табла и шах,  разхождат се бебета, младежи хапват сандвичи и т.н. Мястото е уникално с дебелата си сянка и служи за убежище от жегите. Нямаше как обаче да не ми направи впечатление, че наред с уникалното си разположение и приятната атмосфера, създавана от посетителите, тази градинка наподобяваше  малко  на сметище. Кошчетатата за боклук(вероятно недостатъчно на брой) преливаха и боклуците се носеха из градинката от вятъра. Разнасяше се неприятна миризма. Помислих си, че вероятно моментът е точно преди събирането на боклука и  следващия път няма да заваря това състояние на нещата. За съжаление гледката се повтори, потрети и т.н.  и при следващите ми минавания от там в различни дни. Боклуците спокойно си хвърчаха на всички посоки, а изглеждаше сякаш сметосъбиране там не се извършва. Снимките, които качвам са от по-рано днес. Качеството не е добро, но мисля достатъчно ясно става и от тях състоянието на нещата.   Не знам какви са причините за това състояние, вероятно и ползвателите на градинката не пазят достатъчно, но при всички положения има сериозен проблем и следва да се предприемат съответните мерки, защото освен достатъчно грозно и неприятно, това състояние на пространството е и опасно за гражданите предвид рисковете от зарази.  Според мен би трябвало да се поставят повече кошчета и сметосъбирането да се извършва по-редовно, поради големия поток от преминаващи граждани. Не мисля, че е излишно да се постави и една химическа тоалетна. Опитвайки се да бъда съвестен гражданин, реших да подам сигнал до кмета на района. Тази градинка е на метри от сградата на районната администрация и ми е странно как състоянието й не е направило впечатление никому. Изпратих електронно съобщение, в което изложих проблема почти както го правя и тук. За моя неприятна изненада, вече повече от месец нито са предприети някакви мерки, нито някой е благоволил да ми отговори, най-малкото да ми благодари за проявената гражданска активност, защо пък не и да ми се обясни какви мерки са предвидени, до кои други компетентни органи е изпратен сигналът ми и т.н. Надявам се това да се дължи на отпускарския сезон, а да не е възприет модел на комуникация с гражданите. Надявам се също така, че повече хора ще изпращат сигнали за същия проблем, за да бъде оказан необходимия натиск. Аз не възнамерявам да се отказвам и мисля да използвам и други от начините за сигнализиране на институциите, които съм ползвал и описал в една друга статия. […]

  септември 3, 2017
  Reply
 3. Кирил said:

  Здравейте! Искам да подам оплакване във връзка с ул. „Димчо Дебелянов“ в град Дупница. Улицата е в окаяно състояние, недопустимо е човек да върви пеша по нея, дори и с кола. От Община Дупница от доста дълго време ни уведомяват, че ще започне ремонт, но досега няма никакво развитие.

  януари 29, 2019
  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *