Куриерът не винаги звъни два пъти

Тази година реших да се възползвам от Черния петък, но ако знаех после какво ме чака, никога нямаше да се полакомя от намалението с 30% на фитнес уреда, който исках да си взема, а щях да си го поръчам в друг ден и с друга куриерска фирма. На 23.11.2018 г. си поръчах уреда от известен сайт за спортни стоки, като към онзи момент имаше съобщение, че е възможно поръчките да се забавят до 10 работни дни. Впоследствие явно много поръчки бяха забавени и предполагам, че това е причината съобщението услужливо да изчезне, а и „любезният” господин от магазина ми обясни, че изобщо не са длъжни да си спазват срока и той работил в кол центъра, да се обърна към колегите му, които са го сложили на сайта.
Преди да продължа, бих искала да кажа, че цялото ми възмущение всъщност не е толкова от лошата организация на работата или от неудобството, което ми беше създадено, а от изключително наглото поведение на доста от хората, с които се наложи да комуникирам и от факта, че не могат винаги да се измъкват с „обърнете се към колегите”, защото те също работят там.
Четири дни по-късно (на 27.11.2018 г.) получих съобщение от голяма куриерска компания да очаквам пратка на следващия ден. Към този момент бях един доста доволен клиент – все пак това са само два работни дни след поръчката. Създадох необходимата организация, за да сме цял ден на адреса, да не съм сама, защото съм с малко бебенце, а не знаех дали няма да монтират уреда (още в деня на поръчката си заявих монтаж, въпреки че после ми заявиха, че няма такова нещо). След цял ден в трепетно очакване се оказа, че уредът няма да дойде. От магазина ми обясниха, че той е взет от тях от куриерската фирма и аз да се оправям с нея. Не успях да се свържа с фирмата. Реших, че е нормално да се забавят и взех търпеливо да чакам. Минаха още четири дни в очакване, но все пак в неделя реших да не прекарваме поредния ден на адреса и отидохме на гости. Звънна ми куриер, за да ми съобщи, че е на адреса (в неделя, без предупреждение). Казах му, че не съм там и попитах дали е възможно в друг ден да я доставят – понеделник, вторник или когато искат, но той каза, че щом сега не съм на адреса, няма как да си получа пратката и не му било приятно да работи в неделя. Признавам си, че в този момент на шок, че никога няма да я получа, ми мина през ума да оставя бебето и да хукна към къщи, но се сетих, че ще ми отнеме половин час да стигна. След като се държа изключително нагло и грубо, не пожела да си каже името, все пак се смили над мен и каза, че ще попита началника си дали може в друг ден да ми бъде направена доставката или да си взема уреда от офис (неясно как се носи това от офис, но щях да се оправя). Чухме се отново, защото той ми звъня от мобилен телефон и можех да върна обаждане, шефът му бил отговорил с „добре” на въпроса и той нищо повече не може да направи. Тогава за последен път се чух с куриер от въпросната фирма, повече никой никъде не ми вдигна. Бях сигурна, че на следващия ден ще си получа пратката, всички ме питаха защо съм толкова убедена, но аз имам опит с куриери (не на тази фирма) и ако не стане доставката на деня, винаги идват на следващия.
Отново създадох организация, пак всички се вълнувахме, че ще дойде фитнес уреда, но чакането беше напразно, прекарах един от многото дни в звънене на центъра за обслужване клиенти и натискане на 3 или 4 (отдели за пренасочване, отлагане и проследяване на пратка и друга информация). Обадих се в магазина, отново ми заявиха да се оправям с куриерската фирма и стана въпрос за монтажа, оказа се, че любезната им служителка, която в деня на поръчката ми каза, че отбелязва да има включен монтаж, изобщо не го е отбелязала, но пък беше любезна, единствената любезна служителка, на която попаднах. Интересното беше, че на сайта мога да си проследявам поръчката, последно беше отбелязано, че на 27 е занесена в офис на куриерската фирма (разбира се, не пише кой офис, за какво му е на клиента да знае в кой офис му е пратката) и след това не беше отбелязано, че е била в куриер. Казвам това, защото служителят от спортния магазин ми обясни, че може и да лъжа, понеже в системата  не било отбелязано пратката да ми е била при куриер. Изключително нелюбезният господин така ме вбеси, как изобщо може да му хрумне, че ще излъжа, че ми в звънял куриер? Сега ми е смешно, но тогава изобщо не ми беше, направо не можех да си намеря място. Аз съм клиент, избрала съм да си поръчам продукт от тях и би трябвало да получа някакво обяснение, извинение или най-малкото възпитано отношение. Прекарах следващите десет дни в звънене на куриерите. Успях да се свържа единствено с отдела на нови поръчки, само там вдигат, защо пък да не вземат още поръчки, въпреки че така са се забатачили, че според мен трябва да се занимават с други услуги и да се закрият или най-добре с нищо да не се занимават. От отдела за нови поръчки не могат нищо да направят, всеки отдел бил с различен софтуер и те нямали достъп до информацията, която ми трябва. Звучи логично, но само ако в другите отдели си вдигат телефона, за да мога да разбера къде ми е горката пратка. На 03 декември публикуваха във Фейсбук, че поради първия сняг и Черния петък били много затруднени, тогава по коментарите разбрах,че има много хора, които знаят през какво минавам  един човек беше написал, че му казали: „или ще Ви вземем пратката или няма да Ви я вземем”, много се смях, на друга жена пък й доставили половината пратка и т.н.


Толкова нерви изхабих, че хората около мен взеха да се тревожат и ме посъветваха да не се занимавам повече, аз обаче всяка сутрин си проверявах линка с информация за пратката и тайничко звънях около 9-10 пъти на ден на куриерската фирма (безуспешно).
Последно на 10 декември се обадих в магазина, за да им кажа, че се отказвам от поръчката, но те едно си знаят – да съм го била съобщила на куриера, с който от две седмици не мога да се свържа. Случайно или не, на следващия ден ми доставиха дългоочакваната пратка, аз толкова се зарадвах, че забравих за всичките нелюбезни хора, с които ми се наложи да говоря. Дори от куриерската фирма ми се обадиха да ми се извинят и щяло да има обезщетение за фирмата, изпратила пратката, която грам не я интересуваше какво става с нея. Аз обезщетение не искам, искам хората, на които им се налага да работят с хора, да знаят, че това не е лесно и най-малкото се изисква елементарно възпитание и ако не са сигурни, че го имат, нека не се захващат. Често чуваме, че с цел по-добро обслужване, разговорите се записват. Добре е да се прослушват от време на време за да може хората от ръководството да са наясно как се отнасят работещите при тях с клиентите и после да не се чудят защо ги губят.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *