Люлински неволи

От  скоро живея в Люлин и опознавам района. Попаднах на една  градинка зад Кооперативния пазар, в която се събират много хора. Играят се карти, табла и шах,  разхождат се бебета, младежи хапват сандвичи и т.н.
Мястото е уникално с дебелата си сянка и служи за убежище от жегите.
Нямаше как обаче да не ми направи впечатление, че наред с уникалното си разположение и приятната атмосфера, създавана от посетителите, тази градинка наподобяваше  малко  на сметище. Кошчетатата за боклук(вероятно недостатъчно на брой) преливаха и боклуците се носеха из градинката от вятъра. Разнасяше се неприятна миризма.
Помислих си, че вероятно моментът е точно преди събирането на боклука и  следващия път няма да заваря това състояние на нещата.
За съжаление гледката се повтори, потрети и т.н.  и при следващите ми минавания от там в различни дни. Боклуците спокойно си хвърчаха на всички посоки, а изглеждаше сякаш сметосъбиране там не се извършва.
Снимките, които качвам са от по-рано днес. Качеството не е добро, но мисля достатъчно ясно става и от тях състоянието на нещата.
 
Не знам какви са причините за това състояние, вероятно и ползвателите на градинката не пазят достатъчно, но при всички положения има сериозен проблем и следва да се предприемат съответните мерки, защото освен достатъчно грозно и неприятно, това състояние на пространството е и опасно за гражданите предвид рисковете от зарази.  Според мен би трябвало да се поставят повече кошчета и сметосъбирането да се извършва по-редовно, поради големия поток от преминаващи граждани. Не мисля, че е излишно да се постави и една химическа тоалетна.

Опитвайки се да бъда съвестен гражданин, реших да подам сигнал до кмета на района. Тази градинка е на метри от сградата на районната администрация и ми е странно как състоянието й не е направило впечатление никому. Изпратих електронно съобщение, в което изложих проблема почти както го правя и тук. За моя неприятна изненада, вече повече от месец нито са предприети някакви мерки, нито някой е благоволил да ми отговори, най-малкото да ми благодари за проявената гражданска активност, защо пък не и да ми се обясни какви мерки са предвидени, до кои други компетентни органи е изпратен сигналът ми и т.н. Надявам се това да се дължи на отпускарския сезон, а да не е възприет модел на комуникация с гражданите. Надявам се също така, че повече хора ще изпращат сигнали за същия проблем, за да бъде оказан необходимия натиск. Аз не възнамерявам да се отказвам и мисля да използвам и други от начините за сигнализиране на институциите, които съм ползвал и описал в една друга статия.

Продължение от 16.09.2017 г.

Не знам доколко това се дължи на тази статия, но няколко дни след публикуването й видях градинката в доста по-добро състояние, макар и не чак толкова добро, колкото би ми се искало. Дори веднъж видях жена, която събираше боклука от кофите и ми се стори, че не беше от съседите, които периодично се опитват да чистят.

За съжаление видях и как момиченце на видима възраст 13-14 години си хапна някаква вафличка на пейка и най-спокойно изхвърли опаковката зад себе си след това. Очевидно проблемът трябва да се решава с общите усилия на общината и на гражданите, включително трябва да се работи повече и в областта на елементарното възпитание.

One Comment

  1. Виолета Димитрова said:

    Здравейте, живея в блока точно до тази градинка. Чистили сме района със съседите – но когато се върнат пенсионерите да играят карти и шах (и да псуват безобразно), кочината се появява отново. За мен решението е да се махнат тези маси, за да не могат да седят там играчите, да се оправи наново градинката и евентуално временно да има наблюдаващ полицай, поне докато хората свикнат, че това не е обществена кофа за боклук…

    септември 3, 2017
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *