Мобилни разводи

Раздялата с мобилен оператор преди изтичане на договора може да бъде труден процес. Много от нас са се убеждавали в това.

Договорите обикновено са така изготвени, че да дължим сериозни неустойки. Благодарение на положени усилия от Комисията за защита на потребителите(КЗП), един по един големите мобилни оператори се съгласиха да намалят неустойките и към настоящия момент, при сключване на нов договор, неустойката за прекратяването му може да бъде не повече от три месечни такси, независимо колко остава до изтичането на договора.

Има напредък, но това не пречи част от операторите да продължават да ни пробутват нелоялни практики с дребни и не дотам дребни хитринки.

По подобен казус се произнесе наскоро Върховния административен съд.

В резултат от редица жалби от потребители, на които са били възпрепятствани да прекратят договора си с мобилен оператор, КЗП извършва проверка и установява, че на клиентите не се позволява да изразят желанието си за прекратяване в свободен текст, а им се предоставя типова бланка.

Типовата бланка се попълва при прекратяване на договора и потребителят се задължава с извъндоговорни изисквания, които го обвързват да предизвести намерението си за отказ от ползването на услугата, за която е сключил договор, като приема нови условия, без те са включени в договора с мобилния оператор.

Такива условия са например прекратяване и договора за лизинг или договора за продажба на изплащане, ако такива са сключени от негова страна, както и да придобие собствеността на вещите, предоставени му по силата на тези договори, в замяна на което се задължава да заплати дължимите вноски съгласно условията на тези договори. Потребителят е задължен да приложи доказателства към типовата бланка, че е заплатил задълженията си по гореспоменатите договори, в т.ч. задължения за услуги, неустойки и вноски по договора за лизинг и/или по договора за продажба на изплащане.

КЗП намира това за нелоялна търговска практика и я забранява.

Операторът оспорва решението, но Административният съд и впоследствие Върховният административен съд категорично потвърждават установеното от нея- дружеството използва агресивна търговска практика, доколкото не приема и не отчита в системата си заявления на потребители за отказ и прекратяване на договорите, оформени в свободен текст.

Казусът може и да не изглежда прекалено съществен, но решаването на подобни проблеми с помощта на активните потребители и институциите, със сигурност е крачка в правилната посока.

 

 

 

 

Решенито на ВАС може да се разгледа тук

One Comment

 1. А1_fen said:

  Мобилния оператор А1 не изпълнява решения на КЗП
  За Бога братя и сестри не влизайте в центрофугата наречена А1!
  Служителите на А1 извършват престъпления под натиска на австрийското ръководство за реализиране на повече печалби. Назначени са служители, които нямат чест и морал. Превърнали са се в крадци и измамници, безочливо лъжат-мажат и не желаят да изпълняват решенията на КЗП.
  Най-често прилаганата схема е да ви абонират за услуга която не сте заявявали че желаете. Аз и мои колеги изпатихме с автоматичното ни абониране без наше съгласие за услугите „Радио ххххх“ и „Musicall“. Има и други капани за хора които не желаят да ползват мобилен интернет, и нямат включен такъв в тарифния им план. На тях им начисляват по 45 стотинки на мегабайт, ако случайно включат от менюто на телефона им „мобилни данни“. Повечето възрастни хора не знаят за какво иде реч и като си купят нов телефон не знаят че веднага трябва да изключат тази опция на телефона. После получават сметки по 50 и повече лева.
  Имаше и един случай с човек отишъл да си плати сметката на bob в офис на А1. Служителят бил толкова нагъл, че го излъгал че bob се преименува на A1 и трябва да сключи нов договор. Човека отказал с възражението че няма писмено предизвестие за това и не желае да прекратява настоящия си договор. Служителя започнал да го заплашва че ще му спре телефона и ще загуби номера, ако не подпише нов договор.
  При моя случай с „Musicall“ обяснявах на няколко служителки, че не съм активирал тази услуга, и че неправомерно са ми взети пари от предплатената карта. Исках да ми ги върнат, но те категорично отказаха със становището че нямам основания да се оплаквам. Снимал съм отговора на безсрамницата Елизабета Пенчева. После пуснах жалба в КРС, КЗП, и тази година получих решение от което е видно, че КЗП е установила, че А1 има вина за неправомерно таксуване за услугата Musicall.
  По-интересното е, че служител на А1 е лъгал и мазал, че поради техническа грешка в системата на А1 съм бил абониран за услугата Musicall. Само че при една бърза проверка в Гугъл излизат стотици оплаквания от хора абонирани насила за тази услуга. Тоест не е грешка, а умишлено се пуска на всички и се разчита че хората няма да се усетят.
  Другата лъжа на служителя – след като са установили грешката съм бил компенсиран, като в предплатената ми карта са добавени 6 лева. Пълна лъжа и измама! Аз не знам защо КЗП не извършва проверки на твърденията на престъпниците работещи в некоректните фирми?! Не само че не ми върнаха парите, а и продължават да се гаврят с мен. На въпрос кога ще ми върнат парите ми се отговаря, че ще бъда компенсиран по друг начин, без да ме попитат дали аз съм съгласен на това. Тоест, пак така насилствено налагане на някаква услуга която не ми трябва и не я искам. Аз я отказах, защото не съм длъжен да приема нещо различно от това което ми дължат, и имам достойнство. След изтичане на активността на предплатената SIM карта ще я изхвърля и ще си купя на друга фирма.
  Това са престъпниците в А1 които ми писаха и се гавриха с мен –
  Албена Петрова
  Петя Здравкова
  Сандра Тенекева
  Стела Симеонова
  Елизабета Пенчева
  Александра Анева

  февруари 19, 2020
  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *