Мобилни разводи

Раздялата с мобилен оператор преди изтичане на договора може да бъде труден процес. Много от нас са се убеждавали в това.

Договорите обикновено са така изготвени, че да дължим сериозни неустойки. Благодарение на положени усилия от Комисията за защита на потребителите(КЗП), един по един големите мобилни оператори се съгласиха да намалят неустойките и към настоящия момент, при сключване на нов договор, неустойката за прекратяването му може да бъде не повече от три месечни такси, независимо колко остава до изтичането на договора.

Има напредък, но това не пречи част от операторите да продължават да ни пробутват нелоялни практики с дребни и не дотам дребни хитринки.

По подобен казус се произнесе наскоро Върховния административен съд.

В резултат от редица жалби от потребители, на които са били възпрепятствани да прекратят договора си с мобилен оператор, КЗП извършва проверка и установява, че на клиентите не се позволява да изразят желанието си за прекратяване в свободен текст, а им се предоставя типова бланка.

Типовата бланка се попълва при прекратяване на договора и потребителят се задължава с извъндоговорни изисквания, които го обвързват да предизвести намерението си за отказ от ползването на услугата, за която е сключил договор, като приема нови условия, без те са включени в договора с мобилния оператор.

Такива условия са например прекратяване и договора за лизинг или договора за продажба на изплащане, ако такива са сключени от негова страна, както и да придобие собствеността на вещите, предоставени му по силата на тези договори, в замяна на което се задължава да заплати дължимите вноски съгласно условията на тези договори. Потребителят е задължен да приложи доказателства към типовата бланка, че е заплатил задълженията си по гореспоменатите договори, в т.ч. задължения за услуги, неустойки и вноски по договора за лизинг и/или по договора за продажба на изплащане.

КЗП намира това за нелоялна търговска практика и я забранява.

Операторът оспорва решението, но Административният съд и впоследствие Върховният административен съд категорично потвърждават установеното от нея- дружеството използва агресивна търговска практика, доколкото не приема и не отчита в системата си заявления на потребители за отказ и прекратяване на договорите, оформени в свободен текст.

Казусът може и да не изглежда прекалено съществен, но решаването на подобни проблеми с помощта на активните потребители и институциите, със сигурност е крачка в правилната посока.

 

 

 

 

Решенито на ВАС може да се разгледа тук

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *