Надвиснали опасности

Преди време върху колата ми падна ледена висулка и ми счупи огледалото. Нямаше на кого да се оплача, тъй като се случи в двора на къщата, която към онзи момент обитавах.

Счупеното огледало е сравнително дребна щета, на фона на това, което би могло да се случи  на човек ако  някой от образувалите се огромни ледени късове падне върху него. В определени ситуации животът и здравето на преминаващите могат да бъдат сериозно застрашени и е необходима превенция с общите усилия на властите и гражданите.

Кой носи отговорност за падналите висулки?

Отговорността за почистването на висулките е на собствениците на сградите, върху които те се образуват. За обществените сгради отговаря общината. В общия случай общините предвиждат глоби и имуществени санкции за тези, които не изпълняват задълженията си по обезопасяване на сградите. Освен тези предвидени санкции, при пострадали хора може да се наложи от съда изплащането и на значителни обезщетения.

Какво правим, когато висулките са прекалено високо?

При някои високи сгради достъпът е значително затруднен дори за собствениците. Тогава би следвало да се сигнализират службите по противопожарна безопасност и защита на населението или да се ангажира специализирана частна фирма. Ако вземането на необходимите мерки би отнело време, задължително е най-малко веднага да бъде ограничено преминаването  през опасния участък.

На кого да се обадим ако видим застрашаващо надвиснали висулки?

Можем да сигнализираме на 112 или на телефона на инспектората в съответната община. Следва да имаме предвид обаче, че в периодите на затопляне, когато висулки падат почти отвсякъде е много трудно общинските и държавните служби да реагират веднага на всички сигнали. За предпочитане е проблемът да бъде разрешен на нивото, на което е възникнал и в този смисъл е най-добре преди да сигнализираме контролните органи или да звъним на спешните телефони, да се обърнем първо към прекия отговорник, стига да знаем кой е. Така може да се спести време, а на собственикът може да се спести и ненужна санкция.

Два пъти с колеги сме се  обаждали на хотела срещу местоработата ни при забелязан от прозореца проблем. Първият път беше заради буква от светещия надпис, която се беше разместила и изглеждаше, че може да падне върху някого. Вторият беше заради огромни висулки, надвиснали над улицата, по която преминават стотици минувачи на ден.

И в двата случая реакцията беше мигновена и проблемите бързо отстранени от персонала на хотела. По отношение на  висулките беше организирано отцепването на района и контролираното премахване на надвисналата опасност. Едва ли нещата щяха да се случат толкова бързо ако бяхме звъннали на 112, където и без това са затрупани с подобни сигнали. А намирането на телефон в една такава сграда при наличието на интернет отнема 20 секунди.

Какво следва ако пострадаме от паднал лед или сняг?

Ако пострадаме (ние или наша собственост) в резултат на падане на снежна маса или лед от сграда, имаме право да съдим отговорните лица за обезщетение. Има случаи, при които съдът присъжда малка част от поисканото обезщетение и покриване на част от разходите на ответника. Тогава може да се окаже, че макар и прави, реално сме загубили от завеждането на такова дело[1]. По тази причина задължително следва да се консултираме с добри юристи, които да ни обяснят какви са възможностите и рисковете от евентуално дело.

Личната отговорност

Освен, че сме задължени да обезопасим домовете си (макар според някои юристи това също да е задължение на общината, вкл. поради факта, че плащаме данъци ) наше морално задължение като граждани би трябвало да бъде също така своевременно да сигнализираме, когато видим нещо опасно. Как бихме се почувствали ако разберем, че е станал инцидент на място, покрай което сме минали и сме забелязали опасността, но сме преценили, че не е наша работа?!  Може и да предположим, че някой друг вече е сигнализирал и няма нужда ние също да го правим, но често се оказва, че не е така и реакцията се появява именно след нашия сигнал. И да се дублират сигналите, не е толкова страшно. Важното е да се избегнат инциденти. Усилието е минимално, а животът и здравето на човек нямат цена.

[1] https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/kak-dvojka-sofijanci-osadi-saseda-si-zaradi-padnala-visulka-poluchi-500-leva-obezshtetenie-i-plati-na-osadenija-522-leva.html

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *