Надвиснали опасности

Преди време върху колата ми падна ледена висулка и ми счупи огледалото. Нямаше на кого да се оплача, тъй като се случи в двора на къщата, която към онзи момент обитавах.

Счупеното огледало е сравнително дребна щета, на фона на това, което би могло да се случи  на човек ако  някой от образувалите се огромни ледени късове падне върху него. В определени ситуации животът и здравето на преминаващите могат да бъдат сериозно застрашени и е необходима превенция с общите усилия на властите и гражданите.

Кой носи отговорност за падналите висулки?

Отговорността за почистването на висулките е на собствениците на сградите, върху които те се образуват. За обществените сгради отговаря общината. В общия случай общините предвиждат глоби и имуществени санкции за тези, които не изпълняват задълженията си по обезопасяване на сградите. Освен тези предвидени санкции, при пострадали хора може да се наложи от съда изплащането и на значителни обезщетения.

Какво правим, когато висулките са прекалено високо?

При някои високи сгради достъпът е значително затруднен дори за собствениците. Тогава би следвало да се сигнализират службите по противопожарна безопасност и защита на населението или да се ангажира специализирана частна фирма. Ако вземането на необходимите мерки би отнело време, задължително е най-малко веднага да бъде ограничено преминаването  през опасния участък.

На кого да се обадим ако видим застрашаващо надвиснали висулки?

Можем да сигнализираме на 112 или на телефона на инспектората в съответната община. Следва да имаме предвид обаче, че в периодите на затопляне, когато висулки падат почти отвсякъде е много трудно общинските и държавните служби да реагират веднага на всички сигнали. За предпочитане е проблемът да бъде разрешен на нивото, на което е възникнал и в този смисъл е най-добре преди да сигнализираме контролните органи или да звъним на спешните телефони, да се обърнем първо към прекия отговорник, стига да знаем кой е. Така може да се спести време, а на собственикът може да се спести и ненужна санкция.

Два пъти с колеги сме се  обаждали на хотела срещу местоработата ни при забелязан от прозореца проблем. Първият път беше заради буква от светещия надпис, която се беше разместила и изглеждаше, че може да падне върху някого. Вторият беше заради огромни висулки, надвиснали над улицата, по която преминават стотици минувачи на ден.

И в двата случая реакцията беше мигновена и проблемите бързо отстранени от персонала на хотела. По отношение на  висулките беше организирано отцепването на района и контролираното премахване на надвисналата опасност. Едва ли нещата щяха да се случат толкова бързо ако бяхме звъннали на 112, където и без това са затрупани с подобни сигнали. А намирането на телефон в една такава сграда при наличието на интернет отнема 20 секунди.

Какво следва ако пострадаме от паднал лед или сняг?

Ако пострадаме (ние или наша собственост) в резултат на падане на снежна маса или лед от сграда, имаме право да съдим отговорните лица за обезщетение. Има случаи, при които съдът присъжда малка част от поисканото обезщетение и покриване на част от разходите на ответника. Тогава може да се окаже, че макар и прави, реално сме загубили от завеждането на такова дело[1]. По тази причина задължително следва да се консултираме с добри юристи, които да ни обяснят какви са възможностите и рисковете от евентуално дело.

Личната отговорност

Освен, че сме задължени да обезопасим домовете си (макар според някои юристи това също да е задължение на общината, вкл. поради факта, че плащаме данъци ) наше морално задължение като граждани би трябвало да бъде също така своевременно да сигнализираме, когато видим нещо опасно. Как бихме се почувствали ако разберем, че е станал инцидент на място, покрай което сме минали и сме забелязали опасността, но сме преценили, че не е наша работа?!  Може и да предположим, че някой друг вече е сигнализирал и няма нужда ние също да го правим, но често се оказва, че не е така и реакцията се появява именно след нашия сигнал. И да се дублират сигналите, не е толкова страшно. Важното е да се избегнат инциденти. Усилието е минимално, а животът и здравето на човек нямат цена.

[1] https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/kak-dvojka-sofijanci-osadi-saseda-si-zaradi-padnala-visulka-poluchi-500-leva-obezshtetenie-i-plati-na-osadenija-522-leva.html

 

2 коментара

 1. Цветан Тодоров said:

  В центъра на София вчера и днес много от опасните места са заградени с ленти. Това със сигурност ограничава доста рискове.

  февруари 28, 2018
  Reply
  • Надежда said:

   На места само част от сградите бяха оградени, при наличието на сходни по размер висулки.

   март 2, 2018
   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *