Нека бъде светлина! Администрацията в социалните мрежи!

Държавните и общински администрации все по-активно започват да работят със социалните мрежи.

Миналият месец една приятелка забелязва, че половината от осветлението на парка „Заимов“ в София не работи.

Решава да не подмине този факт и вместо да измрънка нещо против общината във Фейсбук, да използва социалната мрежа за нещо по-градивно. Намира страницата на район „Оборище“ и ги сезира за проблема чрез съобщение в месинджъра.

За нейна приятна изненада получава бърз отговор и следва кратък чат, с който я уведомяват, че веднага са подали сигнал към фирмата, която поддържа осветлението.

Без да е необходима допълнителна намеса, в съвсем кратки срокове осветлението е оправено и хората спокойно могат да се разхождат вечер и в тази част на парка.

Начините за сезиране на институциите стават все повече. От познатите от векове писма и лични посещения, през телефонни обаждания, съобщения по електронната поща, мобилни приложения, социални мрежи и какво ли още не. Технологиите са огромно предимство, но трябва да има и кой да ги използва. Не трябва да подминаваме проблема като го видим и да разчитаме на някой друг. Гражданското общество се прави от отделните граждани в него. Нека не забравяме да сме такива. Често отнема буквално 2 минути.

Добре е също така да не пропускаме да похвалим администрацията, когато е реагирала бързо и адекватно. Положителната обратна връзка е стимул за добра работа в бъдеще. В случая, браво на районната администрация на „Оборище“ и фирмата за изграждане и поддръжка на осветлението!

Снимки от парка: Страницата във Фейсбук на парка „Заимов“

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *