„Непоискано добро“ от кабелните оператори

Тези дни масово около мен се коментира как кабелен оператор е пуснал на клиентите си нов канал, който за първия месец ще е безплатен, а от следващия вече ще струва 2 лева. На пръв поглед нищо необичайно, постоянно ни заливат с подобни оферти, особено в Интернет. Стандартен начин за зарибяване на клиенти.

Има обаче една интересна особеност в конкретния случай. По никакъв начин Вие не се съгласявате на тази „сделка“. Каналът Ви се пуска по инициатива на оператора, но за да не го плащате от следващия месец, Вие следва да сте активната страна- да изпратите текстово или гласово съобщение или да се регистрирате на страницата на оператора, където да деактивирате услугата. Това може да отнеме доста време за хората, които не са толкова „на ти“ с новите технологии, а част от тях може и въобще да не разберат, че са се набутали, независимо от съобщението, което би трябвало да са получили. При всички положения не изглежда действието на оператора да е сред най-коректните спрямо клиентите.

Веднага човек си задава въпроса как са уредени нещата законово?

Според чл. 62 от Закона за защита на потребителите се забранява предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.  При доставка на такава услуга потребителят не е длъжен да я заплати, а липсата на отговор от негова страна не може да се приема като съгласие.

По всичко изглежда, че операторът е в нарушение на Закона, за което му се полага и съответната санкция- от 1000 до 3000 лева според чл. 208. При повторно нарушение размерът  се удвоява(чл. 231).  Санкцията изглежда незначителна и не е изключено операторът да е калкулирал нейната стойност в цялата операция и да е преценил, че дори да я плати, в крайна сметка ще излезе на сериозна печалба. В случай че регулаторите бъдат залети от жалби и информацията бъде широко разпространена, ще пострада сериозно репутацията на въпросната фирма, а това рано или късно би имало пряка връзка с търговските й резултати. Голяма част от нас си казват, че не е проблемът в двата лева и изобщо не им се занимава. Смятат също така, че останалите оператори са същите и това ги демотивира лично да санкционират доставчика когато им изтече договора.

Считам, че този подход е грешен. Не става въпрос за два лева, а за спазване на определени принципи и за изискване на нужната доза уважение от всички търговци и доставчици, което би повишило качеството на услугите.

Следва масово да се подават сигнали първо към извършителите на некоректните практики, за да са наясно, че клиентите им са мислещи и грамотни хора. При липса на резултат, задължително трябва да се сезират контролните органи. Дори да не успеят да разрешат конкретен казус в наша полза, санкциите и препоръките за отстраняване на нарушенията по всяка вероятност ще дадат бърз резултат.

По отношение на кабелните и мобилните оператори, което често е на практика едно и също, контролен орган е Комисията за регулиране на съобщенията. На страницата на Комисията са описани различните възможности за подаване на сигнали– по имейл, по обикновената поща или дори с писмо за по-носталгично настроените.

Тъй като говорим за потребителски права, можем да сезираме също така и Комисията за защита на потребителите.  Те също имат удобна форма за подаване на сигнали, както и гореща линия на потребителя 0700 111 22.

В определени ситуации може казусът да е доста по-заплетен. Тогава може би ще имате нужда от специализиран юридически съвет. Но в общия случай може да се окаже достатъчно всеки от нас да не си затваря очите за некоректни и незаконни практики и за сметка на не повече от 10 минути да попълни и изпрати своето оплакване без това да му струва нищо. Ползите обаче ще бъдат за всички.

One Comment

  1. Д.Радева said:

    Не само това е проблемът в конкретния случай!!! За да се откажеш от „услугата“ те задължават да им пратиш ЕГН с смс!!! Това вече преля чашата! Думи нямам на наглостта им!

    март 8, 2017
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *