Неуредици при операции чрез банкомат

Притежавам банкова карта още от 1996 г. Завършила съм финанси и съм работила достатъчно дълго време в банки, дори и в банкиране на дребно. Банковите карти са ми познати отвън и отвътре. Считам ги за удобен продукт в заетото ни и забързано ежедневие. Считам, че те не са само причина да харчим, но и да спестим – време, както и неприятни срещи…Банковите карти се развиват, чудесно – ползваме ги. Но……

Имам и дебитна и кредитна карта. Сега издадени от банката в най-голям пазарен дял. Банката предоставя възможност да я погасявам и на банкомат, във всеки момент от денонощието…..Чудесно! Мога да внеса пари и да се улесня, вместо да чакам на гише, да излизам от работа и да разнасям големи суми!

Мисля обаче, че така широко рекламираните възможности и преимущества са една химера с немалка степен! От миналата седмица имам сериозен проблем, за който банката е сезирана неколкократно и решение няма, както и поисканият от мен писмен отговор…..В четвъртък вечерта на 10 ноември, след работно време, около 16.30 часа изтеглям пари от дебитната си карта на двупосочен банкомат в центъра на София, в така наречения Международен център на банката и желая на същото устройство да погася част от месечното си задължение. Започвам, вкарвам карта, избирам опция Депозит и избирам съответните подменюта……Какво следва! Утопия в действие – машината строго ми изписва, че съм надвишила кредитния лимит. Не бях чувала, че при депозиране някой ще ти откаже  парите, но решавам, че грешката е човешка и пробвам пак. Така още два пъти. Банкоматът е упорит и не желая да вземе нищо! Появява се по случайност напета банкова служителка, която на брокън инглиш изпраща чужденци. Изчаквам я и й отправям въпрос. Нищо особено като отговор, но предполага, че машината има технически проблем. Навън вали дъжд, нямам чадър, но решавам да се отправя към подобен такъв банкомат на бул. Дондуков, в друг клон на въпросната банка. Все пак съм съвестен данъкоплатец и спазващ разпоредбите на националното, европейското и международното право.

За жалост в клона на Дондуков се разиграва същият сценарий тия банкомати са се наговорили!) Аз искам да вкарам пари, но банкоматът упорито ми твърди, че съм надвишила дневния лимит. Бре! Решавам да се обадя в центъра им за обслужване на клиенти. В самото  преддверие на банковия клон има безплатен интернет, както и станция/стенд (или Бог знае как се нарича) с кабелна връзка и безплатен телефон до центъра. Звъня и на любезното младо момиче обяснявам стегнато с максимални детайли случката. Тя ме свързва с друга служителка. Получавам смехотворен отговор – машините са препълнени с пари или са развалени, не са наясно с генезиса на проблема. Бивам също така разпитана какво натискам, защото явно не разбирам. Налага ми се да информирам, че съм бивш директор на клон от въпросната банка и очевидно разбирам какво натискам…. Явно се респектират, защото казват, ч„е ще ескалират проблема на по-високо ниво. Те повече не разбирали. Но за момента нищо не може да се направи. Искам на следващия ден, петък – 11, да получа отговор по телефон и в последствие в писмен вид, какво се случва и защо не мога да извърша операции с картата. На следващия ден не получавам отговор – никакъв! Естествено – народопсихология и манталитет в действие. Картата по тази причина е неизползваема за следващия уикенд, защото в нея няма пари……А не защото аз нямам. Задачите за уикенда са ми провалени.

В понеделник преди работа минавам през международния център на ул. Раковски отново с желанието да погася задължението по банковата си карта. Да, но не може. Вкарвам карта, пин код и внимавам с менюто, защото предната седмица бях обвинена, че натискам не каквито опции трябва……..точно пък аз и то няколко пъти на 2 различни местаJ)). Машината ми се скарва пак – сега със сухото заявление, че операцията не може да бъде извършена. Хайде, бе! Отивам малко по-надолу по Раковски, в друг клона банката. Там друг банкомат ме посреща с изненада! Каква? Същата – операцията не може да се извърши. Отивам на работа, защото все пак съм отделила време, което не съм предвидила и се обаждам по телефона на картовия ми център. Споменавам, че вече в четвъртък, вечерта, съм имала същия проблем, който не само не е получил решение, но и отговор на молбата ми за такъв. Получавам очаквания отговор, че банкоматът е пълен с пари. Ето защо ги крадат, значи – никой  не ги обслужва на време! По различното беше, че това е станало пред уикенда! А четвъртък от кой уикенд е?! Още по-заплетена става ситуацията след като съм успокоена, че картата ми работи и няма проблем с нейната функционалност. Нищо друго не ми остава, освен да се наредя на гише, да си попълваме и подписваме бланки и какво ли още не, за да успея да погася месечното си задължение……..Прибирам се на работа и се свързвам с картовия център, Обяснявам им, че проблемът се точи няколко дни и дори не съм получила обратен отговор. Следвайки скрипта, младо момче, което се изнервя и решава да ми покаже, че нещо не натискам като хората и въобще не разбирам от технологии, но пък аз не му спестявам инфо-то, че съм бивш директор на клон, ме свързва с колежка, която ми благодари, че съм ги информирала за трите нефункциониращи пълноценно двустранни банкомата и ми предлага да отида да извърша желаното погасяване в централата, която е също в центъра. Какви хора, какви нрави! Разбира се отговор нямам…….

Отговор не съм получила, но за първи път от няколко месеца погашението ми се извърши светкавично – в рамките на няколко часа, а иначе през последните месеци чаках и по 3 дни…но това е друга история.

Автор: Мирослава Обретенова

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *