Още за безплатния роуминг

Вече всички знаем за безплатния роуминг от 15 юни. Безспорно това е едно от най-големите достижения на вътрешния пазар на Европейския съюз и пряко касае милиони негови граждани.

Все още се чуват обаче и скептици, които обясняват, че безплатното не е чак толкова безплатно и все още трябва да сме бдителни, за да не ни подведат операторите.

Ще се опитаме идентифицираме част от подводните камъни при новите условия и как евентуално да ги избягваме.

Безплатен ли е роумингът?

Роумингът наистина става безплатен(т.е. без надбавка над нормалния ни тарифен план), но следва да се има предвид, че това касае  ситуация, при която прекарваме повече време у дома, отколкото в чужбина.

Ако решим да си вземем план в държава от ЕС при по-изгодни условия, за да го ползваме в България, операторът има право да  ни начисли допълнителни такси от даден момент, след като се е свързал с нас за изясняване на ситуацията. С други думи, ако заживеем в друга държава, към момента изглежда по-изгодно да преминем на  местен тарифен план, отколкото да използваме този от собствената си страна.

Общото правило е, че при условие че прекарваме повече време у дома, отколкото в чужбина, или използваме мобилния си телефон повече у дома, отколкото в чужбина, можем да използваме роуминг на национални цени, когато пътуваме където и да е в ЕС. Това се счита за справедливо използване на услуги в роуминг.

Тези правила напълно покриват обажданията и текстовите съобщения в роуминг и следва да се очаква, че тези услуги ще ги ползваме при същите условия, както и у дома.

По отношение на мобилните данни операторите имат право да наложат известни предпазни ограничения, поради които няма да можем да използваме пълния обем на пакета, с който разполагаме. В този случай обаче задължително трябва да бъдем уведомени.

 

Какво става когато надвишим наложените ограничения?

Ако надвишим ограничението за роуминга като у дома, нашият оператор може да ни начисли малка такса за потреблението в роуминг: – 3,2 цента на минута гласово изходящо повикване (+ ДДС) – 1 цент на SMS съобщение (+ ДДС) – 7,7 €/GB данни (+ ДДС) (по-малко от 1 цент на МБ) За данните това е 6,5 пъти по-малко, отколкото днешните такси за роуминг, и 26 пъти по-малко от таксата през 2015 г. За изходящи повиквания това е 36 % пъти по-малко от днешната такса и шест пъти по-малко от таксата през 2015 г. За SMS съобщения това е 50 % пъти по-малко от днешната такса и шест пъти по-малко от таксата през 2015 г.

 

Ще се промени ли нещо по отношение на вътрешните разговори?

В статия на изданието New Europe[1] се твърди, че над 11 оператора в поне 6 държави са  изпратили молби до националните си регулатори, за да получат разрешение да прилагат по изключение различни тарифи за роуминга. Както и че в отделни страни операторите променят цените на националните си пакети, за да могат да компенсират евентуални загуби. Сред тези страни към момента не се споменава България. Следва да се има предвид, че подобни мерки могат да бъдат само временни и при изключителни обстоятелства. Практиката показва, че след 2007 г., когато роумингът става регулиран, тенденцията е за спад на цените и на вътрешните услуги. Нямаме сериозни основания да смятаме, че тенденцията ще се промени.

Какво се случва с обажданията от страната към чужбина?

Не трябва да забравяме, че цените на обаждане към чужбина не са регулирани. Регулацията е само за роуминга и ако звъннем на приятел в чужбина, следва да имаме предвид тарифата на нашия оператор за съответната зона.

Кой следва да следи дали правилата се спазват?

Ако ни се стори, че даден мобилен оператор не спазва новите правила, следва да се обърнем към местния компетентен орган- за България това е Комисията за регулиране на съобщенията.

Заключение:

Либерализацията на пазара на мобилни услуги все още не е пълна. Както и в много други области от Вътрешния пазар, съществуват бариери пред това да отидем при мобилния оператор, предлагащ най-изгодни условия в ЕС и да ползваме неговите услуги на територията на целия континент. Разговорите с чужбина също продължават да са си разговори с чужбина и да се начисляват по друга тарифа.

Не може обаче да се отрече изключителния напредък в последните години и сериозният спад в цените на мобилните услуги като резултат от целенасочена политика на Съюза. Пътят в посока отпадане на ограничения и намаляване на цени изглежда необратим.

Източници:

Отговори от Европейската комисия на често задавани въпроси по отношение на роуминга в ЕС

Част от нормативната база, уреждаща роуминга в ЕС

Регламент 531 от 2012 г.

Регламент 2286 от 2016 г.

[1] https://www.neweurope.eu/article/eu-roaming-free-dream-crumbling/

 

2 коментара

 1. Камелия Тасева said:

  Здравейте,
  От 09.10.18. съм в Германия за 6 седмици
  И днес получих СМС от моя оператор,Теленор,
  За сметката,която е много по голяма отколкото плащам в

  България. Говорила съм няколко пъти за кратко, а не съм
  Получавала някакво известие от оператора,че ще ми бъдат начислявани такси за роуминг,а нали вече няма. Много изиграна и обидена се почуствах. Какво да направя като се прибера в къщи. Благодаря.Камелия Тасева от Кюстендил.

  ноември 2, 2018
  Reply
 2. admin said:

  Здравейте, първото, което ми хрумва е, че е възможно да сте се обаждала на немски номера. Както е споменато и в статията, цените на обаждане към чужбина не са регулирани. Това не е роуминг. При всички положения, най-добре се обърнете към оператора си за обяснение на високата сметка и евентуалното ѝ преразглеждане. Ако не Ви удовлетвори отговора, можете да се обърнете към Комисията за регулиране на съобщенията. Всичко това можете да направите и онлайн и не е необходимо да чакате да се върнете. Поздрави и успех!

  ноември 5, 2018
  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *