Сватбарски премеждия

Сватбата е безспорно един от най-вълнуващите и приятни епизоди от живота ни. Същевременно организацията на такова събитие може да ни подлуди, особено с наближаване на светлата дата. Лично се убедих наскоро и ще споделя с вас само един малък такъв момент.

Ключово за задоволяването на гостите на една сватба е количеството и качеството на алкохола, особено на сватбената ракия. Оказа се, че моите предци не са заровили някакви количества домашнярка при раждането ми, която да отлежи близо 40 години и да влезе в употреба в точния момент. Затова просто трябваше да си купим. Уредиха ни добра оферта от проверен винпром и бяхме много доволни от сделката. Държахме обаче да я сипем в красиви бутилки, надписани специално за нас, които да бъдат в унисон  с празничната украса по масите и да я допълват. Намерихме сайт, от който да си поръчаме такива бутилки и го направихме. Изпратиха ни ги по куриер и бяхме много щастливи. Пълненето с фуния на бутилките заедно с любимата се оказа доста приятно занимание. Почти колкото броенето на пари след като всичко приключи.

В хода на тази  романтична процедура обаче, започнаха да ме обземат първоначално леки, а малко по-късно и по-сериозни притеснения. Празните бутилки намаляваха  много по-бързо от количеството ракия  в тубите. В момента, в който всички бутилки свършиха, а цяла туба от 5 литра остана пълна, притеснението премина в лек шок. Уж бяхме сметнали всичко точно, а изведнъж се оказа, че нещо се е объркало. Бързо разбрахме какво е като сравнихме празничните бутилки с една налична, купена от магазина. Бутилките, в които сипвахме се оказаха с вместимост 500 мл., а не 750, както ги бяхме поръчали. Помислих, че сигурно ние нещо сме се заблудили, но проверката на сайта ясно показа, че за тази цена сме поръчали точно толкова бройки бутилки от по 750 мл. Офертата още беше валидна. И на снимка бутилките изглеждаха точно така. Само дето нашите си бяха 500 мл.

Може да изглежда маловажно, но когато си вложил толкова усилия и средства в организацията на такова събитие, мисълта, че може да се наложи да занесеш ракията в пластмасова туба от минерална вода, значително повишава кръвното налягане. До сватбата оставаха буквално 3 дни. За изработката и доставката бяхме чакали около 10, а знаехме, че фирмата е в друг град. Като капак на всичко, денят, в който сипвахме ракията беше почивен и нямахме контакт със сайта. Сигурен бях, че няма време да се реагира, затова изтичах да купя малко допълнителни неукрасени бутилки, които да спасяват положението.

Не искахме все пак да оставим нещата така и смятах, че сайтът, който ни извъртя този номер, следва да понесе тежки последствия. Голяма част от времето до следващата сутрин прекарах в това да проверявам какви закони са нарушени с това действие и какви санкции може да понесе фирмата. Ясно ми беше, че щетите, които ние понасяме не са кой знае колко значими и не можем да разчитаме на сериозна компенсация, но исках това безотговорно поведение от страна на търговеца да не остане безнаказано.

Определено се нарушаваха доста разпоредби както от Закона за защита на потребителите (свързани с несъответствие на стоката с договора), така и от Закона за защита на конкуренцията, който дефинира понятието заблуждаваща реклама. Не успях добре да се ориентирам какви точно санкции може да отнесе фирмата, но бях твърдо решен да сезирам  както Комисията за защита на потребителите, така и Комисията за защита на конкуренцията.

На следващата сутрин решихме първо да се обадим на доставчика и да поискаме неговото обяснение. Помолиха ни да изчакаме, за да проверят случая, което ми изглеждаше като начало на дълго разтакаване и търсене на оправдания.

За наша огромна и приятна изненада, малко след това ни се обадиха и ни предложиха в рамките на деня да изработят допълнителни бройки към нашата поръчка и до обяд на другия ден да ни ги доставят- всичко за тяхна сметка. Уговореното беше спазено (дори значително надхвърлено като бройка), като многократно бяха поднесени и извинения за допуснатата грешка. Нервите, които изхабихме предишния ден няма как да ни се върнат, но сме наясно, че всяка човешка дейност е свързана и с неизбежни грешки. Важното е да не са направени нарочно и тогава са напълно простими. Добре стана и че първо се обърнахме към фирмата, а не ги натопихме. Може би не трябва да се пропуска тази стъпка.

В крайна сметка бутилките стигнаха, че и останаха малко. Част от моите приятели решили да наблегнат на други питиета, помнейки лютата ракия на баща ми, която сме пили като по-млади и мислейки, че е същата. Те са загубили.

Ракийката беше вълшебна!

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *