Скритите ПОС терминали

Онзи ден отидох в Първо РУ „Полиция“ в град Бургас, за да получа новия си задграничен паспорт. Бях предупреден още при подаването, че ще трябва при получаването да платя глоба(заради забавено връщане на стария), чиято стойност се очаква да бъде 20 лева. След представянето на документ за самоличност, служителката на гишето ме подкани да отида на касата, т.е. банковия клон, който е вътре, да си платя 20 лева глоба и да се върна отново. Касиерката от банката ми взе 22.50 лв. Разбира се не очаквам банките да работят без комисионна, но веднага след като вече бях платил си спомних, че съм попадал на материали в медиите точно по тези въпроси и там обясняваха как би трябвало в държавните учреждения да има ПОС терминали и може да се избегне плащането на банкови такси. За мен ситуацията беше вече приключила, но реших да проверя все пак как стоят нещата. Огледах се и никъде не видях ПОС терминали, нито табелки или нещо друго, което би могло да подскаже, че съществуват и са опция за гражданите, ползващи предлаганите услуги. Попитах служителка на едно от гишетата и тя ми отговори, че има ПОС терминал. Междувременно се убедих, че правилно съм разбрал, че не се дава такава опция, а на други граждани също в прав текст беше казано да отидат на касата и да платят каквото дължат. Позволих си при връщането на стария и получаване на новия паспорт отново при първата служителка да я попитам защо след като има ПОС терминал тя ме е пратила на каса, където трябва да се плати и комисионна. Служителката ми обясни, че не ми е казала за наличието на ПОС терминал, тъй като не съм попитал, а на въпроса дали смята, че човек би искал да плати доброволно 22.50 за нещо, за което може да плати 20, ми отговори, че не всеки гражданин има дебитна карта и не всеки би искал да се разплаща по този начин. По тази причина било необходимо изрично волеизявление на гражданина и тогава можел да плати с карта.

Разрових се из мрежата и намерих доста материали по темата, включително статии от преди 3 години, в които се обяснява, че е масова практика служители да крият от гражданите факта, че разполагат с възможността да платят с карта и без комисионни. Намерих включително и сходни обяснения, че едва ли не повечето хора предпочитали да плащат в брой, тъй като ПОС терминалите ги забавяли. Изглежда за 3 години не се е променило кой знае какво, поне на повечето места. Докато обменях впечатления по темата разбрах, че това продължава да е практика особено в паспортните служби, както и в пътна полиция (включително столичния КАТ). Ако попитате за ПОС  терминал ще ви кажат, че има и дори ще разберете, че таксата може да е по-малка от официално обявената, но няма да ви предупредят за тази възможност, нито ще я видите обявена на входа или информационното табло. Разбрах, че все пак има и изключения, напр. паспортната служба на район „Слатина“ в столицата. Изследването ми е базирано само на личен опит и няколко разговора и няма претенции за изчерпателност, но че има някакъв проблем е видно. Дори правителството счита, че е необходимо да се предприемат мерки за „информиране и насърчаване на физическите и юридическите лица за осигурената от тяхна страна възможност за извършване на картови плащания по чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване на плащанията в брой, включително с поставяне на подходящи съобщения на определените за това места (информационни табла и др.), както и на местата, определени за плащане на съответните задължения, и да осигурят извършването на текущ контрол за спазването на тези мерки от съответните служители, определени за работа с инсталираните терминални устройства ПОС“. Това е видно от Решение на Министерския съвет от 28.10.2015 г. Ако разгледате стенограмата от заседанието на правителството от тази дата, ще се запознаете с доста интересни факти, изнесени от министъра на финансите – държавата плаща на банките за тази възможност, а тя почти не се ползва. Министерството на околната среда и водите има три монтирани устройства, има извършени две транзакции за периода от 1 януари 2015 до 30 юни 2015 година. Министерството на земеделието и храните – 45 устройства, 106 транзакции за шестмесечен период. Споменават се и негативните практики от МВР, а министърът на вътрешните работи декларира желание да се бори с тях.

Всичко това ме накара да не подминавам безучастно ситуацията и да подам жалба в МВР. Използвах указанията на сайта на министерството https://www.mvr.bg/priemna.htm и изпратих сигнала чрез електронната поща. Сега очаквам отговор, а защо не и информация за предприети мерки. Мислех да изчакам резултата и тогава да напиша статия, но ми се струва, че колкото по-рано обърна внимание на повече хора да питат за ПОС терминали в институциите и да подават сигнали, когато видят нередности, толкова по-добре. При развитие ще допълня статията.

Продължение от 03.11.2016 г.

Реакцията на областната дирекция беше много бърза. Свързаха се с мен за допълнителна информация още същата седмица, а официален отговор получих след около 10 дни. Обясниха ми, че на цели четири места си пишело, че може да се плаща и на ПОС, а на служителите също било указано да насърчават ползването на терминалите. Факт е, че малко недовиждам, но все си мисля, че щом целево търсих такава информация, а не я намерих, значи нещо не е съвсем както трябва. А служителката със сигурност пращаше гражданите на касата. Този факт не е коментиран в отговора Прилагам отговора на полицията, който носи и допълнителна информация за възможностите за плащане, а също така призовава да се подават сигнали при забелязани нередности. Ако повече хора го правят, тази практика скоро няма да съществува.

OtgovorMVR1OtgovorMVR2

 

Допълнителна информация:

 

Стенограмата от заседанието на Министерския съвет (т.31): http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=QRF0Z%2BJRzsDg9wRjf2kfSg%3D%3D

Решението на МС накратко-

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=7554&g

Материали от медиите

https://www.24chasa.bg/Article/2204454

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=201113

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=166723

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/v-povecheto-darzhavni-institucii-pos-terminalite-ne-se-izpolzvat.html

http://trud.bg/article-4523064/

https://www.24chasa.bg/Article/4805630

http://kanal3.bg/news/18415-Plashtame-za-administrativni-taksi-prez-POS-terminal

http://www.economymagazine.bg/bg/news/5/vsyaka-administratsiya-s-pos-terminal.html

 

18 коментара

 1. Trifonova said:

  При преиздаването на шофьорската книжка на съпругът ми столичния КАТ той решава да плати с дебитна карта и изрично пита за ПОС устройство. Тогава служителката му обяснява, че е необходимо да изчака 10-15 минути……
  Другият абсурд е, че е поискала картата с коята плаща да е на негово име……

  октомври 27, 2016
  Reply
  • Кесяков said:

   Много се говори за абсурдите в столичния КАТ. Включително разделят услугата на части и ви таксуват няколко превода. Трябва да се подават жалби, няма да стане иначе!

   октомври 27, 2016
   Reply
  • Михайлова said:

   Че защо да е абсурд, че картата трябва да е на негово име? То ако всеки може да разплаща с дебитните/кредитните ни карти, какъв е смисълът от имена върху тях и ПИН?

   октомври 28, 2016
   Reply
   • Граждански неволи said:

    Има логика и в това, което казвате, но от друга страна, плащането с карта може да бъде проследено и след като човекът, който плаща се легитимира с документ за самоличност, може би не следва да е проблем.

    октомври 30, 2016
    Reply
 2. Ивелина Георгиева said:

  В КАТ-Плевен дори служителката ми предложи да платя през ПОС, за да избегна таксите на банката. Макар, че явно такива са единици.

  октомври 27, 2016
  Reply
  • Руми said:

   Това е чудесно! Трябва да споменаваме и положителните примери, поне докато не станат обичайна практика и спрат да ни правят впечатление 🙂

   октомври 28, 2016
   Reply
 3. Петя said:

  В Агенция по кадастъра пък навсякъде си пише, че може да се плати чрез ПОС, даже и служителката ме пита как ще платя. Като се изключи адското чакане, за там мога да кажа само добри неща, попаднах на много любезна служителка.

  октомври 28, 2016
  Reply
 4. Емил said:

  Браво! Багодаря Ви!

  ноември 6, 2016
  Reply
 5. Ентусиаст said:

  Предполагам, че на някои служители просто им е досадно да се учат да работят с нови устройства. Но аз преди две седмици си подновявах моя паспорт в нашето райнно (Плевен) и служителката ми посочи първо устройството за разплащане, което стоеше на видно място в ъгъла на плота на самото гише. Дори се учудих, че имат таквоз нещо, но аз нямам карта наистина. не ползвах и услугите на банковото „клонче“, позиционирано точно на 2 метра в страни, защото таксата за услугата беше не 2.50, а 6.00 лева!!! Отидох до Easy Pay – там таксата беше около левче. Та така.
  А служителката в райноото ни беше наистина за пример, да добавя! Възрастна жена в почти пенсионна възраст, но с будно и мислещо отношение… Търпеливо обясняваше на една бабка пред мен сигурно повече от 5 минти най-разни опции как може да си реши проблема, с който беше дошла, понеже бабката не можеше да вземе решение кое и кога ще може да го свърши… Добре, че нямаше опашка зад мен, щото тогава сигурно щеше да има вече нервничащи от търпеливостта на подобен служител с клиентите му :)))

  ноември 9, 2016
  Reply
 6. Атанас Димитров said:

  Това си е масова практика служителите да пращат на каса където се плаща и такса а почти навсякъде имат и пос терминал дори да искате да вадите свидетелство за съдимост пак пращат на каса в банка заради такса аз отказах и я помолих да платя с картата понеже видях, че има пос терминал. Служителката остана видимо недоволна даже се ядоса от моята проява да не говорим , че тези пос терминали трябва постоянно да са на видимо място. Правят така понеже банките им удържат някаква такса за парите който минават през тези пос устройства ТАКА< ЧЕ ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ ИЗВОДА…

  ноември 11, 2016
  Reply
 7. Даниела said:

  какво като деб. карта е на друго име?щом ми е дал значи иска да я ползвам.

  ноември 12, 2016
  Reply
  • Мирос said:

   Ако картата е на друг, а я използвате Вие, извършвате нарушение – в договора на титуляра, с банката-издател има изрична клауза, че картата може да се ползва единствено и само от него . Ако опитвате плащане с чужда карта, продавачът може да задържи пластиката и да уведоми съответните органи, които ще трябва да изяснят дали картата е открадната и т.н.

   декември 2, 2016
   Reply
 8. Хасково said:

  Моят опит в Паспортна служба в Хасково – платихме на ПОС терминал за паспорта на съпруга ми с моя карта. Служителката въобще не се възпротиви и не го направи на въпрос.

  декември 1, 2016
  Reply
 9. Пламен said:

  В КАТ Бургас на 14-02-2017 г. ми отговориха, че нямат ПОС терминал и ме пратиха на касата на ЦКБ 🙁 Тъпо, че ги карат да лъжат 😉 В полицията мамят, какво остава на улицата :((((

  февруари 18, 2017
  Reply
  • Граждански неволи said:

   За КАТ Бургас ни се оплака една приятелка и изпратихме жалба до ОДМВР- Бургас преди няколко седмици. Официално ни отговориха, че са в процес на внедряване на терминали там и скоро ще има. В конкретния случай не са Ви излъгали, но така или иначе не е нормално това все още да не е въведено. Да се надяваме, че скоро ще има промяна и сигналите ще дадат резултат.

   февруари 18, 2017
   Reply
 10. Дидо said:

  В София изглежда почти навсякъде се нормализират нещата. Може би КАТ на моменти се правят на луди. Но из страната често продължава номера с банките.

  април 19, 2018
  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *