Съседски истории

Наред с доброто разположение и броя на стаите в едно жилище, изключително важен компонент от избора е и качеството на съседите. Имах щастието да прекарам няколко години в една квартира в Дианабад, където съседите от блока освен, че бяха приятни и възпитани хора, бяха много задружни и организирани по всякакви въпроси. Входовете  и градинките бяха отлично поддържани, боядисваха се пейките и т.н. Строго се следеше и за тишината и спокойствието- напр. след едно скромно купонче, организирано в квартирата, бяха ни пуснали в пощенската кутия извлечение от правилника за вътрешния ред в етажната собственост с подчертани членовете, които нарушаваме 🙂

Това малко помрачи първите ни дни там, но впоследствие се убедихме, че съседите са наистина много свестни и са винаги готови да се притекат на помощ.

В един такъв случай бях пряк участник- тогавашната ми приятелка пострада от един гръмнал контакт и получи изгаряния. Писъците, които произведе веднага накараха част от съседите да звъннат, за да проверят какво става. По-късно ми признаха, че си мислят, че я бия, което май не говори много добре за впечатлението, което създавам, но от друга страна пък говори добре за тяхната смелост 🙂  Веднага извадиха кой каквото има за мазане на изгорено, а част от хората заеха позиции, от които лесно да могат да ориентират линейката. След като се върнахме от Пирогов се оказа, че сме останали и без ток, та един от съседите на пейката пред блока ни оправи и това. Май така и не остана време да ги почерпя нещо тези хора за подкрепата в онзи момент, но поне винаги ги споменавам с добро като се сетя.

Друга една ситуация също ме изненада много приятно. Градинката зад блока беше неосветена и не се препоръчваше да се минава през нея нощем. Някакво момиче обаче беше решило да мине оттам и крадец я издебна и нападна, за да й вземе чантата. Минута след като се чуха писъците, градинката вече гъмжеше от хора. Мъжете се опитваха да открият нападателя, а жените да успокоят пострадалото момиче. За съжаление той бързо беше изчезнал, но поне хората помогнаха на момичето да се успокои и да се прибере вкъщи.В такива моменти разбираш дали можеш да разчиташ на хората около теб.

Доста активни бяха съседите и при необходимост от проява на гражданска позиция.

В един момент беше обявено, че градинката зад блока, за която вече стана въпрос, ще бъде застроена. Надигна се бурно недоволство и съседите веднага започнаха да организират съпротива. Събраха се стотици подписи против застрояването, събрахме и малко парички за да се плати и за юридическо съдействие по въпроса. В инициативата участваха всички- и младежи, и работещи, и пенсионери. Всеки помагаше с каквото може.

В един момент казусът с градинката придоби много интересен обрат. Вълненията съвпаднаха с местни избори. В нашия район на балотаж останаха двама кандидати за втория тур. Единият от тях очевидно добре познаваше наболелите проблеми в квартала, защото между двата тура в пощенските ни кутии бяха пуснати скромно изглеждащи бележки с обещание от негово име, че ако бъде избран, градинката няма да се застрои. Написването и разпространяването на това обещание на практика не е струвало нищо. Но да ти хрумне да го направиш, в конкретната ситуация се оказа безценно. Нашият блок беше доста голям и съм сигурен, че това обещание силно наклони везните в полза на този кандидат и той спечели изборите- единствен от всички кандидати на своята партия в София.

Не знам какво се случи с градинката на финала. Действително в началото на управлението на кмета строежът сякаш беше замразен. По-късно виждах някакви огради, не знам какво е текущото положение. Дали се оказа това някакъв популистки ход, дали е имало други обстоятелства, които не са могли да бъдат преодолени от общината или от гражданите на квартала, дали в крайна сметка пък са се преборили? Може би трябва да мина и да видя какво се случва. Тъкмо повод да опитам вкусните пържени картофки в съседната кръчма, а може и да почерпя някой от съседите ако са пред блока. При всички положения смятам, че това е нормалния начин на действие и пожелавам на всички да изградят подобен тип взаимоотношения в собствените си квартали.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *