Фейсбук неволи

Фейсбук изглежда вече не е това, което беше. От моя гледна точка това особено силно се отнася до страниците, създадени да популяризират определени сайтове, хора, каузи и т.н.

Чрез такава страница реших да разпространявам и своя блог преди почти две години, когато го създадох. Макар неговата идея по никакъв начин да не се свързва с някакви комерсиални цели и очаквания, съществуването му не би имало абсолютно никакъв смисъл ако сам си чета нещата, които пиша. По тази причина реших да направя страница точно в тази социална мрежа, където имам най-много приятели и която вероятно се ползва от най-много хора. Направих страницата, поканих всички свои приятели, някои поканиха и техни, други я споделиха на стените си и така нещата потръгнаха и статиите от блога се разпространяваха предимно чрез Фейсбук. Следейки статистиките на страницата и на самия сайт обаче, ми направи впечатление, че нарастването на броя на харесалите страницата не се отразява пропорционално и на нарастването на посещенията в нея, съответно на сайта. Даже постепенно трафикът, който ми носят търсачките, значително изпревари този от социалните мрежи. Реших, че периодично мога срещу дребни суми да спонсорирам по някоя от публикациите, отново с цел поне малко по-широко разпространение. Спонсорирането на публикации дава известен резултат, но когато приключи положението сякаш става още по-лошо и всяка нова статия се показва на по-малко и по-малко хора. Много често приятели, с които отдавна не сме се виждали ме питат какво става с „Граждански неволи“. – Ами, не го ли следиш във Фейсбук?- питам от своя страна аз. – Не, ни ми излиза- обикновено е отговорът.

Случват ми се и други странни неща във Фейсбук. Веднъж една публикация, касаеща безплатния роуминг беше изтрита от всички места, на които я бях публикувал. Не можах да се сетя за логична причина за това. Писах им, за да ги попитам защо така, не ми отговориха, но пък мистериозно линковете „възкръснаха“. Друг път се опитах повторно да спонсорирам за кратко една статия, която се опитва да разясни правата ни при ползване на водни атракциони, но не ми беше позволено, като обяснението беше, че не се толерира груб език(profanity май беше точната дума, използвана в мотивите). Позволих си да им напиша, че не виждам никакво profanity в статията и, че тя е написана с цел ако може да помогне на някого, а не да засегне когото и да било. Не получих отговор, а промоцията остана да си виси във въздуха. Допускам, че тези случки може би се дължат на някакъв вид докладване от „доброжелатели“, но дори и така да е, едноминутна проверка от някой, който говори приличен български език би установила, че това не са материали, съдържащи нещо неприемливо.

Напоследък чувам често за хора, чиито профили бързо биват изтривани заради масово докладване на профилите, без да се извършва сериозна проверка на обстоятелствата, а борбата за възстановяване на профил или страница е много дълга и трудна.

Според мен в такава ситуация трябва да се дава възможност на потърпевшия да се защити и обоснове, а ако е сбъркал- да се поправи.

В допълнение на всичко, на 12 януари самият Марк Цукърбърг обяви, че променят политиката си и все по-малко ще се показват публикации на страници. Не знам колко по-малко може от това, но явно страници като нашата ще трябва или да се преориентират към други форми на разпространение или по-честичко да прибягват до платените услуги на социалната мрежа, което малко прилича на рекет.

Приемам идеи за всякакви други форми на разпространение предвид факта, че става все по-трудно. До настъпването на по-добри времена, ФБ ще си остане част от стратегията за разпространение на „Граждански неволи“.

Видях, че някои по-големи страници правят това, ще го опитам и аз.

Ако сте харесали страницата и искате да продължите да следите „Граждански неволи“, можете да направите упражнението, показано на картинката по-долу- от following  чуквате see first и готово! Ако не сте я харесали, може би е време да го направите!

Наскоро прочетох нещо друго интересно, но наистина нямам идея дали е вярно. Когато сложиш ядосано човече под някаква статия, ФБ приема, че не ти харесва и по-рядко ти показва статии от същото място. Повтарям, че не съм сигурен дали е вярно, но за всеки случай може да избягвате такива емотиконки под публикациите от блога.

Ще се опитам известно време още да продължа ползотворното си сътрудничество с г-н Цукърбрг, но се опасявам, че ако така продължат нещата, един от двама ни ще трябва да се оттегли J

2 коментара

  1. Blogger said:

    Когато публикувам нещо, в първите минути има известен ефект. После Фейса започва да ме убеждава как този пост се представя по-добре от почти всички предишни и ме подканва да го спонсорирам. Ако откажа, импресиите рязко спадат.

    февруари 28, 2018
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *