Ще ни изкупят ли чужденците?

В последните дни  стана актуална тема, която лично аз смятах за много отдавна затворена- трябва ли да дадем право на чужденците да закупуват земя у нас?

Някои материали, които прочетох в медиите ме наведоха на мисълта, че доста от хората изобщо не са наясно с тази проблематика. Журналисти, политици и анализатори от целия спектър се изявяват по въпроса, и то не винаги много компетентно. Отправят се призиви да съдим Европейския съюз. Това буквално означава да подпишеш определен договор, да не го спазваш и за капак да съдиш другата страна по договора.

Особено се впечатлих, че дори високопоставени духовници от Българската православна църква имат отношение по темата и се опасяват, че чрез  продажбата на земя на чужденци „ще загине българската държава и народ“[1].

Замислих се за необходимостта от допълнително  обучение по теми като Европейски съюз, Свободно движение на капитали и т.н. за политици, журналисти, а защо не и за духовници, че като нищо ще последва някоя анатема и ще се обезсмислят дългогодишните усилия на страната ни да се интегрира в т. нар. клуб на богатите .

Дори и да не правим кой знае колко задълбочени анализи, добре е да си припомним няколко факта, за да не спекулираме прекалено много по темата:

 

В рамките на преговорите за присъединяване към ЕС, България поема определени ангажименти, като за част от тях се договарят преходни периоди.

Преговорната глава „Свободно движение на капитали“ е отворена през 2000 г. и предварително затворена през 2001 г. България поема ангажимент да промени Конституцията и да позволи закупуването на земя от чужденци, което е неотделима част от заложеното в Договорите свободно движение на капитали. Страната все пак  е поискала  и получила два преходни периода – 7-годишен преходен период за правото за придобиване на собственост върху селскостопанска земя, гори и горска площ от граждани и юридически лица и 5-годишен преходен период на правото за придобиване на собственост върху земя за “второ жилище”[2]. По-дългият период изтича през 2014 г. и не е предвидена възможност за неговото удължаване. Не бихме могли да говорим за дискриминация спрямо страната ни, тъй като останалите държави от петото разширяване на ЕС са получили сходни преходни периоди. В процеса на преговорите и последващото изпълняване на ангажиментите са участвали под една или друга форма почти всички съвременни политически фактори.

Още от деветдесетте години  ограниченията са само за физически лица и не касаят местните фирми, дори когато са със 100 процента чуждестранно участие. Т.е. ако сте пакистанец и си направите еднолична фирма в България, можете да си купите колкото земя пожелаете и можете да си позволите. На практика закупуването на земя от чужденци е възможно от много отдавна и това не е идентифицирано като някаква заплаха за националната сигурност, поне до момента.

Въпреки всичко това, през 2013 г. България реши да се включи в групата на недоволните от статуквото новоприсъединени страни и се опита да въведе нови ограничения за закупуването на земя от чужденци. Част от политическите лидери признаха тогава, че са се „подвели по всеобщата лудост и популизъм“[3], но мораториума стана факт. Логично Конституционният съд отмени този мораториум[4], но депутатите приеха промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и въведоха уседналост от поне 5 години, за да може да бъде купувана земята. За всеки поне малко грамотен в областта на евроинтеграцията беше ясно, че такива промени няма как да се разминат с наказателна процедура, стартирана от Европейската комисия и всички последствия, до които тя води. Процедурата започна през 2015 г. и изглежда вече е доста напреднала, щом правителството обмисля промени в закона и цитира размери на евентуални санкции. Интересно е, че такива процедури има и срещу Унгария, Литва, Латвия и Словакия. Поне в това не сме сами. Едва ли някоя от страните очаква да спечели подобно дело. Вероятно се преследват политически цели и издигане в очите на собствените граждани-избиратели.

А доколко такова ограничение е полезно за самите граждани?!

Въпросът може би е прекалено сложен и има аргументи и в двете посоки, но в общия случай икономистите считат, че бариерите пред свободното движение на капитали забавят развитието на пазарите и влияят негативно на икономиката на страната, налагаща тези ограничения. Трудно биха могли да бъдат привлечени чуждестранни инвестиции, ако не позволяваме на инвеститорите да придобиват недвижима собственост. Неразвитият пазар в момента допринася за това да продаваме земите си на безценица, независимо дали купувачът е местен  или чужденец. Развитият и отворен пазар би дал по-големи възможности за избор(респективно по-добра цена) ако сме продавачи, а ако все пак държим толкова много на всичко българско и родно, винаги можем да изберем оферта на местно лице пред тази на чуждестранно, независимо от предложените параметри. Ако сме от страната на купувача, развитият пазар и по-високите цени едва ли биха ни радвали много, но пък мобилността на капиталите би ни дала добра възможност да инвестираме там, където ни е най-изгодно в целия ЕС.

В общи линии дебатът за закупуването на земя от чужденци в дадения момент изглежда като буря в чаша вода. И към настоящия момент има достатъчно правни възможности чужденците да закупуват недвижимо имущество у нас, но все още не са ни изкупили земята. Допълнителни забрани в тази посока са невъзможни при настоящата правна рамка на съюза. Ако пък искат да променят правилата, част от държавите трябва да работят за промени в Договорите, но отпадането на някоя от основните свободни движения в съюза(на стоки, хора, услуги и капитали) едва ли е възможно, тъй като това би означавало начало на края на ЕС. Винаги има и опция да се излезе от Европейския съюз, но все се надявам, че няма отговорни фактори в страната, които сериозно да разглеждат тази опция. Все още не сме видели по-добре функциониращ междудържавен съюз през последните десетилетия и по-добрият вариант е да се възползваме от предимствата, които той дава.

[1]http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/17/3008569_diado_nikolai_nagradi_iordan_conev_s_orden_i_se_obiavi/

[2] http://old.europe.bg/htmls/page.php?category=126&page=2

[3] http://www.mediapool.bg/gerb-bili-podvedeni-ot-populizma-i-ludostta-na-ataka-vinovni-sa-bsp-i-dps-news212735.html

[4] http://constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/9c3260b4-e315-4acb-bb1c-933ebe76fc12

One Comment

  1. Галин said:

    Работя с един канадец, който изкупи десетки хектари по нашия край още преди доста години. Много отдавна в България реално няма такава забрана. Който не е поискал, той не си е купил земя. Другото си е чист популизъм.

    юли 24, 2017
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *