Заложени на карта. Защитени ли са нашите пари?

Все по-често в последните години сме свидетели или потърпевши  в ситуации с източване на кредитни или дебитни карти. Технологиите напредват, а, както знаем, измамниците винаги са с една крачка напред.

Докато се прибирах от едно гостуване в късна есенна вечер преди около две години, получих текстово съобщение. Помислих, че нещо съм забравил на тръгване, а се оказа, че в този момент „тегля пари“ от банкомат в Ню Йорк, където, за съжаление, никога не съм бил. Докато успея да звънна на телефона на моята банка, получих второ съобщение, а почти веднага и трето. Доларите си отлитаха със скоростта на светлината и единственото успокояващо, доколкото може да има такова в тази ситуация, беше, че последната транзакция беше отхвърлена поради превишения лимит. Междувременно от банката блокираха картата, но това не попречи да получа съобщения за още опити за теглене.

На другата сутрин първата ми работа беше да отида до банката, за да си попълня молба за възстановяване на сумата. Попълних някакви въпросници и зачаках да ми се обадят. Приятно се изненадах от факта, че парите ми бяха възстановени за по-малко от седмица, без дори да бъда уведомен. В интернет намирам статии за случаи, в които банките са отказвали да направят това или дълго време са размотавали клиента, но в интерес на истината тези статии са доста стари и изглежда, че към момента нещата са на доста по-добро ниво. В това ме уверяват и познати, които са имали сходни казуси. Има и случаи, в които банките блокират карти само заради съмнения, че може да има нещо нередно и тази карта да се източи. Свикнали сме обикновено да хулим финансовите институции, не е лошо да ги похвалим, когато има за какво. Стига само да не се възгордяват.

Не можем да разчитаме единствено на коректността от страна на банките. Изключително важно за предпазването ни от измами с карти е нашето собствено поведение. Не е за пренебрегване и ролята на законодателното регулиране на материята. Законът за платежните услуги и платежните системи, в който се транспонира законодателство на ЕС[1], дава сериозна защита на потребителите, като принуждава доставчиците на платежни услуги да ни  възстановят сумите по транзакции, които не сме разрешили, а ако имат някакви съмнения, че вината си е наша, доказателствената тежест е прехвърлена върху тях, т.е. те, а не ние, трябва да докажат, че има нещо нередно. Ако все пак сме загубили картата или са ни я откраднали, възможно е, според същия закон, да понесем загуби до 300 лв. от изтеглената сума.

Във всички случаи трябва да сме много внимателни и да вземем необходимите мерки за собствената си защита. Много е писано по тези теми и е трудно да се измисли нещо оригинално, но ще си позволя да посоча тези неща, които ми се струват най-важни и изпитани в практиката.

SMS известяване– горещо го препоръчвам. Изключително удобно и не струва прекалено скъпо. За сметка на това спестява редица главоболия. Не винаги сме напълно наясно с точно каква сума разполагаме в картата си и е напълно възможно да не усетим изчезването на малка сума. Ако е по-голяма, със сигурност ще разберем, но колкото по-късно стане това, толкова повече допълнителни трудности могат да възникнат.

– Веднага се обадете на Вашата банка!- в момента, в който разберете, че има проблем, обадете се да блокират картата

– Намаляване на допустимия лимит за теглене- това може би не е чак толкова важно, след като банката така или иначе ще ни възстанови сумата, но аз лично направих и това, заедно с молбата за възстановяване на средствата.

– Внимателно съхраняване на картата и данните за нея- това се подразбира от само себе си, но наистина е добре да сме малко по-внимателни с това къде оставяме картата, на кого я даваме, на кого казваме кода и т.н. Все още има хора, които си държат пин кода на листче до картата- мечтата на всеки крадец. Не мисля, че е прекалено голямо усилие да запомним 4 цифри.

– Внимателно подбиране на банкомати и времето, по което теглим- лично аз се стремя да тегля пари само от банкомати, които ми изглеждат надеждни. Не съм специалист и не ги разпознавам, но разчитам, че тези, които са напр. разположени в търговските центрове или в самите финансови институции са добре охранявани и трудно могат да бъдат манипулирани. От статиите, които прочетох по темата, разбрах, че съществува практиката да се слагат скимиращи устройства дори на вратите, които трябва да си отворим с картата, за да ползваме някои от денонощните банкомати в банките. Това направо ме изуми. И без това не съм почитател на среднощните тегления, ако не е спешно, но мисля да стана още по-внимателен и го препоръчвам на всички.

Преди време, на мой познат, който беше изпаднал в подобна ситуация, от полицията му бяха обяснили, че те наблюдават банкоматите за нередности, но в най-малка степен това се прави в неделя и тогава е най-рисковано да теглим пари. Не знам доколко това е вярно и сериозно, но си признавам, че откакто съм чул за това, избягвам тегленето в неделя или в рамките на почивните дни по големи празници. Ако искате, наречете го суеверие.

Допълнителни предпазни средства- съществуват и много допълнителни възможности за защита, като поставяне на допълнителен чип на картата, застраховка, която би позволила пълното възстановяване във всички случаи, скриване на кода на задната страна на картата и др.

Каквито и средства да изберем, важното е да сме достатъчно отговорни към парите си, които изкарваме с честен труд. Не всеки ни мисли доброто и наше задължение е да пазим себе си и близките си от измамници. Законодателството на ЕС и местното законодателство значително ни улесняват в това, остава само да сме достатъчно бдителни.

Допълнителна информация:

Страницата на Помирителната комисия за платежни спорове

Съвети при открадната карта

Статия за вирус, източващ карти

[1] Директива 2007/64 за платежните услуги във Вътрешния пазар

One Comment

  1. Розалинда said:

    Някъде пишеше, че банките съветват да държите картите една до друга. Така не можело да ви се точи от безконтактна карта в автобуса или метрото например.

    април 11, 2017
    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *